Харків'янам розкажуть маловідомі та цікаві факти з історії міста

Юлія Гуш  |  Середа, 19 квітня 2017, 17:34
З 13 по 14 травня в приміщенні Харківської філармонії відбудеться вже третя «Ніч історії Харкова», під час якої можна буде послухати більше дванадцяти лекцій, присвячених минулому міста
Харків'янам розкажуть маловідомі та цікаві факти з історії міста

Захід проходить під слоганом «Місто, про чиє минуле можна говорити безкінечно». Протягом всієї ночі харків’яни можуть послухати більше дванадцяти лекцій, які розкривають історію Харкова з різних і часом зовсім неочікуваних сторін. За словами Антона Бондарєва, автора проекту, відвідувачі під час цього заходу відкриють для себе таємниці харківських підземель та маловідомі факти Другої світової, дізнаються про життя харківського священства ХХ століття та дворянські війни 1780-го року, послухають історії харківських емігрантів, які були змушені виїхати за кордон в період з 1917 по 1922 рік і не тільки.

Крім того, під час «Ночі історії» буде презентовано авторський фільм Андрія Парамонова, який, за словами самого режисера, розповідає про те, що насправді відбувалося на Харківщині під час звільнення її території від нацистів.

«Філармонії, дійсно, дуже сподобався проект «Ніч історії», – зазначила Оксана Пількіна, прес-секретар Харківської філармонії, – нам цікаво приймати в себе не тільки музичні, а й такі цікаві, історичні проекти. Коли харків’яни можуть прийти та дізнатися щось нове, що вони не знали: про місто, про свою історію, про історію предків».

Андрій Парамонов, дослідник історії Харкова, в свою чергу розповів про власні лекції. Перша з них присвячена дворянським війнам за часів харківського намісництва. За його словами, це тема, яка обговорюється хіба що у вузьких колах. Під час «Ночі історії» Парамонов розповість про період, який нагадував собою Середньовіччя: коли дворяни озброювали власних селян, билися між собою та запорізькими козаками, будували маєтки та захисні споруди. Друга лекція носить назву «Перелюбство та розлучення в Харківській губернії», яка присвячена такому приватному аспекту життя людини тих років.

«Ця тема тільки на перший погляд задається розважальною, – зазначив він, – насправді, вона дуже серйозна. Мені вона до вподоби тим, що розлучення, особливо в дворянських сім'ях (а саме вони в ті часи це робили) супроводжувалося поважливим ставленням один до одного. Скандали були виключним явищем. Але це ближче до кінця ХХ століття. А ми почнемо з XVIII століття, адже з того моменту у мене є цікаві документи».

Відеозаписи окремих лекцій згодом будуть доступні широкому загалу. Щоб взяти участь в «Ночі музеїв», слід зареєструватися до 11 травня. Щоправда, може бути таке, що не всім будуть раді на заході, адже його формат передбачає складення власного «чорного списку». Але, за словами учасників «Ночі музеїв», щоб туди потрапити, слід добряче постаратися та зіпсувати настрій і оргкомітету, і організаторам.

comments powered by HyperComments