Українські військові отримуватимуть оновлені сухі пайки / ФОТО

Юлія Гуш  |  Четвер, 29 червня 2017, 21:09
Проте запровадження пайків свого часу не обійшлося без протидії з боку промислового лобі.
Українські військові отримуватимуть оновлені сухі пайки / ФОТО

Сухі пайки вже надійшли до підрозділів Збройних сил України в зону АТО, повідомляє кореспондент «Справжньої варти».

Загалом, пайки стали більш калорійними та включають в себе нові продукти, у тому числі і гарячі страви. Є спеціальний комплект, який дозволяє розігрівати їжу безпроменевим способом. Крім того, виробники вирішили відмовитися від консервних бляшанок, що значно зменшило вагу сухого пайка.

«Роботи над його комплектацією тривали понад півроку, – розповів Віталій Саранцев, спеціальний кореспондент Військового телебачення, – військовослужбовці та службовці Збройних сил України опрацьовували цей раціон, затверджували його в різноманітних установах та інститутах. Їхніми силами долалося шалене промислове лобі. Майже кожен компонент, який входить до складу сухого пайку, вводився через якійсь розборки та судові позови».

За його словами, новий пайок є власною української розробкою, хоча при його укладанні був використаний й іноземний досвід. Перед тим, як затвердити склад сухпайку, експерти опитували військових щодо того, які саме продукти туди варто включити. Наприклад, тепер там можна побачити джем, шоколад та сухофрукти, яких раніше не було. Крім того, був збільшений термін зберігання – тепер пайок можна вживати протягом 21 дня замість звичних трьох. Щодо якості самих продуктів, то вона тепер знаходиться під пильним контролем волонтерів.

«Пайок став більш калорійним, – підкреслив Юрій Калгушкін, військовий комісар Харківського військового комісаріату, – це дозволить військовим максимально відновитися після важких фізичних навантажень, відновити сили і більш якісно виконувати задачі».

Проблеми, які виникали під час запровадження нового пайку, Віталій Саранцев пояснює протидією осіб, які свого часу втратили вигідні позиції на ринку збуту: «Це, звичайно, бізнес, – зазначив він,– ті люди, які були колись задіяні в механізмах забезпечення Збройних сил України, не втрималися на плаву. Вони, як виробники, виявилися трішки гіршими. Їм на заміну прийшов більш якісний виробник з більш гнучкою ціновою політикою і контролем якості. Але ніхто не захоче втрачати такий великий ринок збуту, як ЗСУ України. Звичайно, за допомогою лобістської групи та деяких депутатів вони намагалися ставити палки в колеса. Було дуже багато скандалів. Це досить маленька, але суттєва і приємна перемога».

comments powered by HyperComments