«Інклюзіон» перевірить доступність харківських музеїв

Юлія Гуш  |  Понеділок, 11 вересня 2017, 17:59
В Харкові стратував фестиваль «Інклюзіон», присвячений безбар’єрності та доступності музеїв та культурних об’єктів
«Інклюзіон» перевірить доступність харківських музеїв

Фестиваль проходитиме з 11 по 16 вересня. В його межах заплановані різноманітні зустрічі, семінари, квести, екскурсії та презентації, присвячені безбар’єрності та доступності культурних просторів для людей з інвалідністю, батьків, які пересуваються по місту з дитячими візочками, іноземців, які не володіють мовою на достатньому рівні.

«Для нас фестиваль «Інклюзіон» – це низка подій, які насичують інформаційний простір і піднімають проблему, які показують її з різних боків, показують негативні моменти та складнощі, показують ті позитивні практики, які варто розповсюджувати, – розповіла Марія Ясеновська, координаторка фестивалю, – для нас це планування того, як можна зробити наше місто більш зручним. І в цьому році ми хочемо поговорити про культуру. Бо культурне життя є важливою складовою для нас всіх. Це важлива складова прав людини, її розвитку, дозвілля. Без культури немислиме життя кожного харків’янина».

За її словами, в Харкові є чимало цікавих музейних просторів, проте під час фестивалю головна увага буде приділена Художньому та Літературному музеям, які проявляють цікавість до цієї теми. Наприклад, Лариса Абраменко, заступниця директора за наукової роботи Харківського художнього музею розповіла, що на базі їх музейного простору діє програма «Музей без бар’єрів», орієнтована на дітей та підлітків з інвалідністю.

«Раз в квартал для цієї аудиторії пропонується певна тема, в межах якої діти знайомляться з творами Харківського художнього музею, – зазначила вона, – вони побувавши в майстерні художника, де мали можливість зануритися в цю атмосферу. Однією з останніх яскравих подій стало заняття, присвячене чумакам. На них були присутні діти з вадами зору і діти з синдромом Дауна».

Фестиваль відвідають експерти з Харкова, Білорусі та Польщі. Зокрема, в його межах відбудеться зустріч з Олександром Ірванцем, автором сценарію «Поводиря». Він буде розповідати про захист прав людей з інвалідністю під час написання сценарію, а також поділиться власними судженнями щодо того, як культура зможе допомогти зрозуміти їх проблеми.

За задумом організаторів, даний фестиваль буде корисним і для самих музеїв, і для мешканців міста, які їх відвідують. Адже він допоможе, з одного боку, надавати музеям інформацію щодо особливих потреб різних цільових груп, а з іншого – доносити мешканцям міста інформацію щодо наявних інклюзивних програм.

comments powered by HyperComments