Харкову недостає грошей на інсулін

Четвер, 14 вересня 2017, 14:07
До міста не доходять і інші медикаменти, які централізовано закуповуються державою
Харкову недостає грошей на інсулін

Зокрема, майже вісім місяців не було централізованних поставок хіміотерапевтичних препаратів для лікування онкохворих, хворих на гемофілію, вірусні гепатити В і С, розсіяний склероз, - повідомляє «Справжня Варта»

Такі дані повідомила журналістам заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, цільова держсубвенція покриває лише 48% від потреби для забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном та цукрознижувальними препаратами.

Вона зазначила, що медична держсубвенція на 2017 рік склала 1 млрд 247 млн ​​875 тис. грн, або 48% проекту бюджету на 2017 рік. Понад 1 млрд грн з цих коштів, або 91%, - це фонд заробітної плати працівників медичних установ, 5,7% спрямовується на медикаменти.

У той же час за рахунок коштів міського бюджету в установах охорони здоров'я оплачуються комунальні послуги - енергоносії (це понад 118 млн грн) і проводиться капітальний ремонт лікарень. Так, видатки на поліпшення матеріально-технічної бази лікувальних установ за рахунок коштів спеціального фонду (бюджету розвитку) міського бюджету за вісім місяців склали понад 77,5 млн грн. Понад 28 млн грн з цих коштів направили на придбання нового медичного обладнання і понад 49 млн грн - на проведення капітальних ремонтів. 

Як раніше писала «Справжня Варта», МОЗ виявив корупцію в розподілі інсуліну.

Закупівля препаратів інсуліну здійснювалася за тендерною процедурою структурними підрозділами з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних адміністрацій. Однак, тендерна процедура не забезпечує прозорості вибору препаратів інсуліну та їх кількості.

Також міськрада просить облдержадміністрацію, а та - Міністерство охорони здоров'я України допомогти у цьому питанні. На покриття дефіциту інсулінів у другому півріччі 2017 року потрібно 22 млн. грн.

Місто забезпечене інсулінами тільки на 46% від потреби. З коштів міського бюджету на їх закупівлю виділили близько 3 млн грн, а 24,7 млн ​​грн було отримано з державного бюджету. Таким чином, загальна сума склала 27,6 млн грн.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments