Тепер абітурієнти подаватимуть менше заяв до вишів

Юлія Гуш  |  Середа, 25 жовтня 2017, 17:03
Абітурієнти можуть подавати документи до будь-яких вишів, хоча кількість заявок була обмежена до семи
Тепер абітурієнти подаватимуть менше заяв до вишів

16 жовтня Міністром освіти були затверджені зміни умов щодо вступу до вишів на наступний рік, які описують всі деталі на нюанси майбутньої вступної кампанії. За словами Віля Бакірова, ректора ХНУ імені В.Н. Каразіна, вони дещо відрізнятимуться від цьогорічних.

«Зменшується кількість заяв, які може подавати вступник до навчальних закладів, – розповів він, – було дев‘ять заяв на чотири спеціальності. А зараз їх зменшено до семи. По деяким спеціальностям вводиться творчий залік, якого не було раніше. Як умова до вступу до вищих навчальних закладів. Якщо говорити про магістратуру, то там є нові речі. Зокрема, минулого року тільки на спеціальність «право» вступники проходили ЗНО, а цього року іспит поширюється на «міжнародне право».

За словами Олександра Сидоренка, директора Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, абітурієнтам необхідно в першу чергу визначитися з тими предметами, які вони планують здавати під час ЗНО. Як і в минулому році, їх буде чотири. Реєстрація, як завжди, буде здійснюватися в загальноосвітніх навчальних закладах. Адже ЗНО в цьому році повністю поєднане з державною підсумковою атестацією.

«Також ніхто не має права впивати на вибір абітурієнтом предметів, які він хоче здавати на ЗНО, – наголосив він, – на превеликий жаль, продовжується практика коли в окремих випадках директори шкіл, класні керівники, м’яко кажучи, здійснюють тиск на абітурієнта І кажуть: «Ти не бери іноземну мов, адже зіпсуєш нам статистку. Бери те, що краще знаєш. Нащо тобі іноземна мова». А це є втручанням в особисті права та свободи людини».

Що стосується списку предметів, то цього року з нього була вилучена російська мова. Сидоренко це пояснює тим, що цей предмет в останні роки вибирає всього кількасот осіб. Це при тому, що жоден виш не виставляє його в якості конкурсного. За його словами, готувати масу матеріалу для тестування, враховуючи дані обставини, було б нераціонально. Що стосується інших змін, то в цьому році державну підсумкову атестацію з української мови та літератури вперше здаватимуть випускники професійно технічних начальних закладів, технікумів та коледжів. Олександр Сидоренко також зазначив, що майбутня вступна компанія стане викликом для всіх освітян, адже кількість охочих здавати ЗНО в 2018 році має зрости з 17 до 23 тисяч.

comments powered by HyperComments