Важливо пам’ятати свою історію та розуміти криваві історичні уроки, щоб не допустити цього знову - Світлична

Субота, 28 жовтня 2017, 11:01
27 жовтня в Харкові відбулася прем`єра фільму Тараса Томенка «Будинок «Слово».
Важливо пам’ятати свою історію та розуміти криваві історичні уроки, щоб не допустити цього знову - Світлична

Про це повідомляє прес-служба ХОДА.

Цей фільм - про знищення культурної еліти - людей, які розбудовували національну ідею, створювали українську культуру й мистецтво та прагнули розвивати їх у загальноєвропейському контексті. Початок цих подій було покладено в Харкові, коли під одним дахом будинку «Слово» на нинішній вул. Культури зібрали всіх найвідоміших тогочасних письменників і поетів, діячів культури та мистецтва й за кілька років репресували. Багатьох із них заарештували ще до початку Великого терору і абсолютну більшість заарештованих знищили в 1937-38 роках.

Протягом фільму ми переглядаємо історії Миколи Хвильового і Майка Йогансена, Раїси Троянкер і Наталії Ужвій, Остапа Вишні та Володимира Сосюри, Павла Тичини, Леся Курбаса та багатьох інших.

«Кожній людині важливо пам’ятати свою історію та розуміти криваві історичні уроки, щоб не допустити цього знову. Усі автори цієї ідеї, ті, хто втілив її у життя, зібралися на Харківщині, щоб побачити, чого коштувало становлення нашої держави та чого коштувала наша незалежність. Сподіваюся, що кожен із нас винесе свій урок з перегляду цієї картини», -  відзначила під час національній прем’єри фільму голова ХОДА Юлія Світлична.

За словами режисера Тараса Томенка, прем’єра мала відбутися саме в Харкові, адже фільм розповідає про події, що відбувалися в нашому місті.

«Мені б дуже хотілося, щоб цей фільм проник у ваші серця та душі, тому що він говорить голосами тих письменників, поетів і драматургів, яких зараз поміж нас не має. Їхні твори залишилися, вони могли зробити набагато більше, але їхню струну обірвали на півслові, на півмиті. Я хочу, щоб після цього фільму ви задумалися, де ми живемо, куди ми йдемо, якою буде Україна, яку ми будуємо. Тому що побудувати Україну мріяв і Куліш, і Хвильовий, і Сосюра, і Тичина, і Йогансен. Ми маємо продовжити їхню справу, маємо нашим мистецтвом поєднати души наших людей і стати одним цілим, тому що нам загрожує величезна небезпека: у нас на порозі ворог, ми маємо бути, як ніколи, спільними, відчайдушними та відважними», - зазначив Тарас Томенко.

Після національної прем’єри фільму Юлія Світлична повідомила, що за підтримки ХОДА будуть організовані покази «Будинку «Слово» для студентів та старшокласників Харківщини.

comments powered by HyperComments