У Харківській області вшанували пам’ять жертв Великого терору

П'ятниця, 3 листопада 2017, 23:59
На церемонію покладання квітів на Меморіалі жертвам тоталітаризму в П'ятихатках прийшли вшанувати пам'ять людей, які стали жертвами масових політичних репресій, представники духовенства, учасники АТО і представники громадськості.
У Харківській області вшанували пам’ять жертв Великого терору

Серед присутніх був і голова Харківської обласної ради борців антифашистського опору, колишніх в'язнів фашистських концтаборів Ігор Малицький, повідомляє «Справжня Варта».  

У 2017 році відзначається 80-я річниця початку Великого терору – масштабної кампанії репресій, яка була розгорнута в 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної і соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, художньої та наукової еліти. Одними з перших жертв терору в нашій країні стали письменники та діячі мистецтва, які згодом увійшли в українську історію як представники «розстріляного відродження». Серед них – ті, хто жив в сумнозвісному харківському будинку «Слово». Так, рівно 80 років тому - 3 листопада 1937 року – в урочищі Сандармох у Карелії було розстріляно 265 політичних в'язнів, серед них – Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер'ян Підмогильний ...

Меморіал жертвам тоталітаризму в Харкові створено на місці масових розстрілів і поховань жертв Великого терору. Тут встановлені стели з іменами розстріляних НКВС у 1938-1940 роках українців і польських офіцерів.

Як повідомляла «Справжня Варта», 27 жовтня в Харкові відбулася прем`єра фільму Тараса Томенка «Будинок «Слово». На прем'єрі побувала голова ХОДА Юлія Світлична.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments