На Харківщині ефективно втілюються проекти з покращення життя ВПО – GIZ

Юлія Гуш  |  Середа, 15 листопада 2017, 13:03
Про це в межах форуму «Будуємо майбутнє разом» розповідали як представники місцевої влади, так і речники компанії GIZ.
На Харківщині ефективно втілюються проекти з покращення життя ВПО – GIZ

Сьогодні, 15 листопада, в Харкові проходить Форум «Будуємо майбутнє разом», в якому беруть участь представники німецької федеральної компанії GIZ, місцевої влади, а також громадських та неурядових організацій Харківщини. В його межах були презентовані результати проектів для вимушених переселенців та приймаючих громад, що стосуються покращення їх рівня життя.

«Майже три роки тому уряд Німеччини уповноважив GIZ надавати підтримку Україні в плані проведення різних заходів і проектів, – розповіла Сабіне Мюллер, регіональний директор GIZ Україна та Білорусь, – Харків та Харківський регіон – це, мабуть, найбільша територія, найбільша громада, в якій ми працювали. Нашим інтересом було перш за все покращення становища ВПО і тих громад, які існують на цій території».

Вона зазначила, що на рахунку GIZ  вже є близько 300 видів діяльності. За словами Сабіне Мюллер, тільки за рік роботи даної організації на території Харківщини була надана допомога 47 тисячам особам, серед яких були як місцеві мешканці, так і переселенці,  було відремонтовано дев‘ять дитячих садків, надавалася підтримка працівникам сфери охорони здоров‘я щодо підвищення їх кваліфікації.

«Сьогодні на території області знаходиться більше 200 тисяч ВПО, – зазначила Людмила Немикіна, голова постійної комісії Харківської облради з питань бюджету, – це люди, які в першу чергу потребували житла, надання психологічної допомоги, інтеграції до нових  громад… За рік було багато чого зроблено. 40 сільських амбулаторій були оснащені обладнанням, 15 дитячих дошкільних закладів – новими меблями та спортивним обладнанням, 10 сільських шкіл – новими комп’ютерними класами. Була покращена якість надання адміністративних послуг в Первомайському та Барвінківському районах».

Вона підкреслила, що це були реальні кроки, які відчуваються кожного дня. Людмила Немикіна висловила сподівання, що їх вдала реалізація може дати старт вже новим проектам.

«Наша співпраця є дуже плідною, – зазначив Михайло Черняк, заступник голови ХОДА, – безумовно, за ці роки GIZ багато чого зробила для нашої області. Для нас дуже важливо те, що перші кроки були саме в Харківській області. На той час це була зона ризику для наших партнерів. Тому частина області майже входила до зони проведення АТО... Тому ця підтримка була дуже важливою на тому етапі. Тоді багато чого було зроблено».

За словами заступника голови ХОДА, подальша співпраця матиме стосунок до проведення реформ, в тому числі у сфері охорони здоров‘я. Він підкреслив, що втілення спільних проектів дасть можливість іноземним партнерам побачити, що Харківщина, незважаючи на всі труднощі, є потужним та стабільним регіоном.

comments powered by HyperComments