Активістів та підприємців навчать аналізувати місцеві бюджети

Юлія Гуш  |  Вівторок, 21 листопада 2017, 15:16
Відповідні навчання відбудуться в межах проекту «Відкритий бюджет. Інструмент громадського контролю».
Активістів та підприємців навчать аналізувати місцеві бюджети

Мета проекту полягає в прозорому розподіленні бюджету, виділеному на розвиток малого та середнього бізнесу переселенців та ветеранів АТО. За словами Олександра Чумака, президента «Асоціації приватних роботодавців», даний проект зародився в 2016 році, коли його засновники ще навчалися розбиратися в бюджетному процесі.

«Як підприємці та платники податків, ми хотіли знати про те, куди йдуть наші гроші, – зазначив він, – і в подальшому брати участь в перерозподілі цих коштів на ті програми, які вважаємо потрібними. 2016 році наша перша група експертів пройшла навчання при сприянні Центру міжнародного приватного підприємництва, познайомилася з досвідом аналізу бюджету та провела первинний аналіз бюджету Харківської області за 2013-2015 роки. Після цього ми продовжили розвивати проект».

За словами Чумака, учасники проекту будуть передавати набутий досвід активістам та підприємцям Печенізького, Дергачівського, Валківського районів. Вони будуть навчати місцевих експертів здійснювати самостійний аналіз бюджетів. Крім того, до них ще приєднається ініціативна група з Харківського району. Завдяки набутому досвіду громадські активісти та підприємці братимуть участь в аналізі місцевих бюджетів, вноситимуть свої пропозиції щодо перерозподілу бюджетних коштів та розроблятимуть програми місцевого економічного розвитку.

«Мета нашого проекту – це підготовка пропозицій, в тому числі і для органів місцевої влади, – розповів Богдан Теличко, учасник проекту, – після декількох місяців роботи проекту у нас з‘явилося дві такі суттєві пропозиції. Враховуючи ситуацію, яка склалася в бізнес-середовищі України, однією з суттєвих проблем є кредитування. Малому та середньому бізнесу важко виплачувати кредити, адже ставка по банкам дуже велика. Для вирішення цієї проблеми ми пропонуємо частину відсоткової ставки компенсувати. Це полегшить виплату кредитів, зробить ці пропозиції більш привабливими для бізнесменів».

Друга пропозиція більшою мірою стосується громадських активістів та органів місцевої влади. Вона полягає в створенні спеціальної програми, яка дозволить автоматично оцінювати бюджетні дані. Програмний комплекс дасть можливість збирати та зберігати інформацію, надаватиме повний пакет інструментів для аналізу, аналізувати доходи бюджету та їх використання, а також створювати прогнози на наступні роки.

comments powered by HyperComments