Живі статуї, міми та клоуни: в Харкові стартував Фестиваль вуличного мистецтва

Юлія Гуш  |  Субота, 6 січня 2018, 08:02
В місті відбулося офіційне відкриття IV Всеукраїнського Фестивалю вуличного мистецтва.
Живі статуї, міми та клоуни: в Харкові стартував Фестиваль вуличного мистецтва

Це вже четвертий Фестиваль вуличного мистецтва, який проходить в Харкові. В його межах протягом цілого місяця виступатимуть представники різних напрямків – живі статуї, міми, фокусники, клоуни, лялькарі, жонглери тощо. Серед них є як артисти, які вже неодноразово брали участь у даному фестивалі, так і учасники, які пробують свої сили вперше. Загалом, цей захід збирає артистів з різних міст – Харкова, Дніпра, Сум, Житомира та Мінську.

«Цей фестиваль збирає навколо себе молодих художників, – розповів Максим Панченко, актор театру імені Пушкіна, член журі, – і просуває дуже важливу тему. Яка, на мою думку, в Україні не розвивається. Це тема незалежного театрального мистецтва, вуличного перформансу. Тому тут можуть взяти участь всі охочі. Для того, щоб не просто десь виступати на вулицях, а зарекомендувати себе, рухатися далі, знайти партнерів».

Під час відкриття фестивалю свою майстерність показали, зокрема, «живі статуї». За словами Панченка, в минулому він також займався цим видом вуличного мистецтва. Мовляв, «був живою статуєю ще до того як це стало мейнстрімом». Хоча актор зізнається, що в цій роботі є свої суттєві труднощі. В першу чергу їх створюють любителі дошкуляти питаннями та просто агресивні люди. Проте він зазначає, що і з таких ситуацій можна вийти достойно. Тут секрет криється в гуморі і доброті.

Фестиваль також розпочався з виступів лікарняних колунів, які розважають дітей в медичних закладах. За словами організаторів, їх досвід є по-справжньому унікальним, адже таке мистецтво здатне не тільки розважати, а й лікувати.

«Робота лікарняних клоунів допомагає дітям одужувати, – розповіла Наталія Шевченко, представниця ініціативи «Лікарняні клоуни», – адже сміх, позитивні емоції, хороший натрій – це все само по собі допомагає видужувати. Були такі дослідження, які доводили цю користь. Адже коли в дитини стрес, то їй будуть на користь позитивні емоції».

Вона розповіла, що разом зі своїми колегами не тільки бере участь в різних інтерактивах, які покращують настрій хворим дітям. Вони ще відволікають малих пацієнтів під час важких та болісних процедур для того, щоб їх було легше переносити. Хоча Наталія Шевченко зізнається, що це доволі стресова робота.

«Клоун дає можливість дитині грати, – розповіла вона, – не у всіх лікарнях є відповідні умови, компанія та настрій. А клоун приносить з собою гру, веселощі. Він може розслабити і їх батьків у тому числі. А це також дуже важливо. Також ми повертаємо дитині контроль над всім що відбувається. Адже клоуном вона може управляти. А тим що відбувається навколо, своїми батьками, необхідністю робити певні маніпуляції – ні. І це дуже важливо для її самооцінки, для відчуття безпеки».  

Виступи вуличних артистів проходитимуть кожну п’ятницю, суботу та неділю з 17:00 до 20:00 в ТЦ «Дафі». І так – аж до 28 січня. 16 лютого фестиваль переїде до Дніпра. А 11 березня вже будуть об’явлені переможці у всіх наявних номінаціях.

comments powered by HyperComments