У Харкові стартує другий сезон «Школи молодого письменника»

Юлія Гуш  |  Четвер, 11 січня 2018, 15:11
В межах даного проекту школярі та студенти віком від 10 до 22 років можуть спробувати свої сили в літературі.
У Харкові стартує другий сезон «Школи молодого письменника»

Це вже другий сезон проекту «Школа молодого письменника», який «дебютував» ще навесні минулого року. Тоді навчитися письменницькій майстерності зголосилося близько 200 юних харків’ян, хоча учасниками проекту стали тільки 27 осіб. Всі вони отримували відповідну теоретичну підготовку, відвідували інтерактивні заняття, брали участь в літературних вечорах та майстер-класах. Як результат їх зусиль, всі написані за цей час твори були опублікуванні в збірці «Діти метеорита».

«Для нас було дуже важливо, щоб наша школа не завершилась для них якимись теоретичними заняттями, – розповів Сергій Жадан, – а завершилась публікацією. Для більшості наших молодих авторів це перша публікація. Багато хто з них і надалі збирається займатися літературою, багато кого з них можна побачити на різних вечорах, фестивалях, акціях. Себто, вони справді входять в літературне та культурне життя Харкова. І це надзвичайно тішить».

За його словами, дана школа не тільки дає необхідні знання в сфері літературної творчості, а й несе ще суто просвітницьку мету.

«Фундаментом молодіжної політики є і завжди буде національно-патріотичне виховання, – наголосив Максим Радченко, директор Обласного центру молоді, – і червоною лінією по цій збірці пролягало питання «Чому я хочу стати українським письменником?». Є багато молодих людей, які саме на цьому проекті стали дуже патріотичними, навчилися українському слову та українському мисленню».

Як зазначив Сергій Жадан, перший сезон «Школи молодого письменника» був ще пілотним варіантом. Проте і тоді було видно, що він викликає до себе інтерес. Письменник висловив сподівання, що новий сезон буде більш продуманим і конструктивним, що він збере куди більше учасників. За словами Жадана, популярність подібних проектів свідчить про те, що в Харкові є великий літературний та культурний потенціал.

«Я думаю, що друга школа буде не менш успішною ніж перша, – розповів він, – бо у нас по ній залишились дуже приємні враження. Цікаві діти, цікава молодь. І те, що вони пишуть – надзвичайно оригінально. Я думаю, що з цього вийде справді щось хороше. І ми будемо неодноразово чути від харківських письменників «Я був випускником школи молодого письменника».

В проекті беруть участь школярі та студенти віком від 10 до 22 років, які згодом будуть розділені на дві групи. Він стартує з лютого 2018 року і триватиме 3 місяці. Для участі в проекті необхідно пройти реєстрацію.

comments powered by HyperComments