Організаторка лекції про ЛГБТ-рух розповіла, навіщо проводяться такі заходи

Юлія Гуш  |  Субота, 17 лютого 2018, 20:08
За словами активістки ГО «Харківське Жіноче об’єднання «Сфера» Анни Шаригіної, вони дозволяють відрефлексувати активістський досвід та краще зрозуміти нові виклики.
Організаторка лекції про ЛГБТ-рух розповіла, навіщо проводяться такі заходи

Вчора в медіа-центрі «Накипіло» відбулася лекція під назвою «ЛГБТ+рух в Україні та світі», присвячена історії його створення, особливостям та видам. Щоправда, цей захід мав би відбутися ще 13 лютого в книгарні «Є». Проте незадовго від свого початку лекція була зірвана групою з 15 чоловік. Вони, зокрема, наголошували, що «у прифронтовому місті не може обговорюватись гомосексуалізм». Згодом Анна Шаригіна розповіла, навіщо, на її думку, такі заходи потрібні.

«Просвітницькі та аналітичні заходи за змістом дозволяють відрефлексувати активістський досвід, –зазначила вона, – наприклад, багато людей брали участь у Майдані в Харкові. Тоді ми не думали – вдягалися і йшли. Бо думати, що в цих умовах треба діяти. Майдан скінчивсь. Ми відстояли Харків, але не зупинили окупацію. І, можливо, тепер ми навіть можемо говорити, що суттєво не змінили політичну ситуацію. Хтось кличе нас на третій Майдан. А от мені здається, що давно вже час думати, обговорювати, аналізувати і знову обговорювати».

За її словами, ЛГБТ+рух продовжує розвиватися та формуватися з самого затвердження Незалежності України. До того ж, ця лекція стала приводом для багатьох рефлексій щодо викликів, які йому притаманні.

До речі, цього разу також не обійшлося без невдоволених: до приміщення, де проходила лекція, прийшли представники руху «Фрайкор». Їх всередину не пустили та особистою думкою не поцікавилися, що викликало в них обурення форматом заходу.

В приміщенні знаходилися співробітники поліції, які забезпечували охорону громадського порядку. «Навіть така, завуальована агресія і спроба перешкодити проведенню, призвела до росту відвідуваності, – зазначила Шаригіна, – отже, кількісні результати перевищили усі наші очікування».

comments powered by HyperComments