Харків’янам знов надали можливість відкрити власний бізнес

Юлія Гуш  |  Понеділок, 26 лютого 2018, 12:24
Це вони можуть зробити в рамках проекту «Новий відлік», який реалізується на Харківщині вже протягом трьох років.
Харків’янам знов надали можливість відкрити власний бізнес

Проект «Новий відлік» діє з 2015 року. Завдяки йому переселенці, ветерани АТО, члени їх сімей, а також місцеві мешканці отримують допомогу у розвитку власного бізнесу, що у свою чергу сприяє створенню нових робочих місць та підвищенню занятості населення. Нова хвиля проекту «Новий відлік. Малі міста» старувала в грудні минулого року. На цей раз його учасниками стали 350 чоловік. Зокрема, приєднатися до цього проекту могли не тільки мешканці Харкова, а й Первомайська, Чугуєва, Лозової та Змієва.

«Проект по-тихеньку трансформується, – підкреслив Олександр Чумак, керівник проекту, президент «Асоціації приватних роботодавців», – ми не тільки йдемо в райони області. Ми ще ставимо перед собою задачу створити нові економічні можливості в територіальних громадах, які розвиваються. І які таким чином будуть вирішувати проблеми і працевлаштування, і соціально-економічного розвитку».   

Олег Драгунов, куратор проекту «Новий відлік. Малі міста» зазначив, що він знайшов підтримку німецького уряду. З самого початку було задумано, що проект охопить чотири місця – Балаклію, Лозову, Первомайськ та Чугуїв. Але Балаклія не набрала достатню кількість учасників, тому організатори були змушені зупинити свій вибір на Змієві. Учасники попередніх «хвиль» пройшли навчання та успішно захистили свої бізнес-плани. Вивчали вони основи підприємництва, бізнес-планування, основи юридичної підприємницької діяльності, а також основи комп’ютерної графіки. 

Катерина Стрельченко, тренерка проекту «Новий відлік», розповіла, що в перших двох сезонах проекту учасникам надавали грантове фінансування, а починаючи з третього основним результатом для них стало написання власного бізнес-плану та його розрахунок. За її словами, це в першу чергу той інструмент, який дозволить учасникам відкрити власну справу та знайти для неї фінансування.

«Нещодавно ми проводили моніторинг серед наших учасників, – розповіла Стрельченко,–  і він показав, що близько 80% успішно працюють, продовжують свою діяльність. Чимало з них розширюють та відкривають нові напрямки чи філіали в Харкові, а деякі – і в інших містах».

За її словами, в грудні була отримана велика кількість заявок, які подавали як новачки, так і учасники попередніх «хвиль». Серед них також були люди з вадами слуху, які навчались окремо. Того ж місяця 13 учасників захистили власні бізнес-плани, а двоє з них отримали підтримку в Центрі зайнятості.    

comments powered by HyperComments