Як шерифи зможуть покращити життя малих харківських містечок?

Середа, 28 лютого 2018, 18:16
Херсонські активісти розповіли, як можна слідкувати за правопорядком в малих населених пунктах та як цьому може посприяти програма «Шериф».
Як шерифи зможуть покращити життя малих харківських містечок?

В трьох областях України – Херсонській, Полтавській та Харківській – стартував проект під назвою «Шерифи для нових громад» за підтримки БО «Фонд милосердя та здоров’я» та ГО «Інформаційний ресурсний центр «Правовий прості»». Його мета – розповісти про позитивний досвід ОТГ у вирішенні проблем, пов’язаних з безпекою.  

«Ми на Херсонщині відстежуємо те, як забезпечується безпека громади в малих населених пунктах, – розповіла Наталя Бімбірайте, керівниця проекту «Шериф для нових громад», – і вже є успішні практики, успішні історії. Наприклад, є село Стара Збур’ївка, де працює двоє шерифів вже протягом кількох років. Про них та їх село був знятий фільм «Українські шерифи», який був номінований на премію «Оскар» в номінації «фільм іноземною мовою». Та от в цій громаді, завдяки роботі шерифів, дуже змінилася ситуація».

За її словами, криміногенна обстановка в навколишніх селах в 14 разів гірша, ніж в тій же Збур’ївці. Адже там шерифи не тільки виїжджають на виклики, й працюють на профілактику правопорушень. Тому клімат там набагато здоровіший. А в інших селах один дільничний офіцер може обслуговувати до 15 сіл, через що важко забезпечити відповідний порядок.

«В країні зараз проходять реформи, які мають суттєво змінити ситуацію в нашій країні, – зазначила Наталя Бімбірайте, – і безпосередньо на безпеку впливають дві реформи: це реформа поліції, правоохоронних органів та реформа адміністративна, децентралізація влади. Поліція, по ідеї, має змінитися з карального органу на орган, дружній до людей. Якому люди мають довіряти та звертатися по допомогу. І один з основних лозунгів (програми) - це розвиток співпраці поліції з громадами».  

Шерифи можуть бути інспекторами з охорони громадського порядку, правої роботи та благоустрою, бути помічниками дільничних офіцерів, брати участь в рейдах та патрулюваннях, проводити профілактичну роботу. За словами Бімбірайте, децентралізація дає громадам більше відповідальності, в тому числі в плані безпеки на місцях. В малих населених пунктах розвинутих країн добре працюють саме шерифи. Як підкреслила Бімбірайте, шерифом має бути людина з громади, яка добре знає як людей, так і містечко, в якому вона живе. У тому числі вона має бути підзвітною самій громаді.        

comments powered by HyperComments