За три роки Харківська область збільшила фінансування освіти з місцевих бюджетів більш ніж утричі - Світлична

Четвер, 5 квітня 2018, 17:10
Під час розширеної урядової наради питань децентралізації та регіонального розвитку Юлія Світлична відзначила суттєве розширення можливостей у галузі освіти, яке було надано децентралізацією.
За три роки Харківська область збільшила фінансування освіти з місцевих бюджетів більш ніж утричі - Світлична

Про це повідомляє прес-служба ХОДА. 

Зокрема, губернатор області навела конкретні дані: починаючи з 2015 року, Харківська область збільшила фінансування освіти з місцевих бюджетів з 2 до 6 млрд грн.

Також Юлія Світлична зазначила, що, завдяки децентралізації, було змінено підхід до фінансування галузі – до процесу стали активно залучати місцеві громади.

«Ми перейшли на модель солідарного фінансування. Аналогічну модель покладено в основу роботи ДФРР та всіх європейських структурних фондів. Принцип простий: ті громади, які мають якісні проекти в освіті та готові їх фінансувати, отримують співфінансування з обласного бюджету», - сказала Юлія Світлична.

За її словами, було вирішено одвічну проблему захищених статей та інших поточних витрат.

«Для освітнього комплексу області минулий рік став першим без боргів за енергоносії. Ми змогли забезпечити підвищення зарплат вчителям, а також вдвічі збільшити надбавку за престижність праці та грошову винагороду педагогам. Нарешті, по-третє, - та головне. Дано старт розвитку та модернізації освітньої мережі в районах області. І це вже не окремі поодинокі проекти, як було раніше, а системні інвестиції на всіх рівнях», - підкреслила губернатор Харківщини. 

Нагадаємо, що в Харківській області продовжує відновлюватися дошкільна освіта. До кінця 2018 року на Харківщині відкриють 19 нових дитсадків, а також 21 групу в вже наявних закладах. Таким чином буде створено близько  1500 додаткових місць. 

Раніше ми писали, що до кінця року на Харківщині має з’явитися ще 19 опорних шкіл. А минулого року в регіоні було побудовано «з нуля» першу за останні 12 років школу («Мобіль» у Пісочині) та лише за 2017-й реконструйовано та капітально відремонтовано близько 200 шкіл.

 

comments powered by HyperComments