Громадські організації можуть виконувати функції держави – Юлія Конотопцева

Юлія Гуш  |  Вівторок, 24 квітня 2018, 18:07
Владі потрібно змиритися та прийняти стан речей і намагатися конкурувати з реальним громадянським суспільством.
Громадські організації можуть виконувати функції держави – Юлія Конотопцева

Про це повідомила голова правління ГО «Станція Харків» Юлія Конотопцева під час дискусії Східноукраїнського форуму громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується», який сьогодні розпочався в Харкові. 

За її словами, змінювати роботу державної системи потрібно. Адже громадян не влаштовує якість послуг. І крім суспільства цього ніхто не зробить: система сама себе міняти не буде. Також вона зазначила, що частину функцій держава може передавати громадському сектору, який набагато якісніше і дешевше виконає їх, ніж сама держава.  

Також Юлія Конотопцева навела приклади варіантів, коли ГО або ініціативи замінюють роботу державної влади: організація «Станція Харків»  закрила ті дірки, які залишилися від неспроможності держави реагувати швидко на ті зміни, які відбулися в суспільстві.  

«І коли ми працювали з переселенцями в Харкові у 2014 році, державна система була майже паралізована. Ніякої допомоги, окрім консультацій чи посилання до нас, не могла додати. І знайшлися люди, які були готові допомогти», - підкреслила Конотопцева.  

За її словами, можна згадати приклад Німеччини. У них багато соціальних послуг виконують громадські організації. Виявилося, що ГО роблять це краще, якісніше та дешевше. Тому держава передала виконання цих послуг на церкви, різні організації тощо.  Також є багато країн, де громадяни мають можливість перелічувати частину податків на підтримку громадських організацій чи конкретної організації, яка виконує ті функції, які цій людині здаються необхідними.  

Юлія Конотопцева, підбиваючи підсумки, підкреслила, що ГО можуть виконувати функції держави, а держава має цьому сприяти. Також ГО можуть залучити великі кошти з-за кордону у вигляді грантів і не тільки. За останній рік «Станція Харків» залучила 15 мільйонів гривень на соціальні проекти.  

«Помилки громадянського суспільства: розчарування в тому, що вони нікому не потрібні та швидкий біг. Що робити? Владі потрібно змиритися та прийняти стан речей і намагатися конкурувати з реальним громадянським суспільством. Громадянському суспільству слід осягнути свою роль, прийняти ті обмеження, які є, планувати стратегію розвитку, а не діяти від проекту до проекту і вимагати якісних послуг від держави», - підсумувала Юлія Конотопцева. 

Нагадаємо, що сьогодні в Харкові стартував Східноукраїнський форум громадських ініціатив «ІІІ Форум десятиліття: громадянське суспільство в країні, що трансформується». Під час заходу Експерти назвали три ключові реформи в Україні за останні роки. Це енергетична та соціальна реформи, а також децентралізація.  

Зокрема, під час заходу Заслужений економіст України Олександр Пасхавер заявив, що українці не знищать корупцію, адже вона поки що є соціальною тканиною країни. Проте у міру зміни цінностей корупція буде відступати.  

comments powered by HyperComments