Як на Харківщині льотчики-добровольці рятують людей (Фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 травня 2018, 13:51
У Харківській області продовжує розвиватися проект волонтерської санавіації.
Як на Харківщині льотчики-добровольці рятують людей (Фото)

Літаки Цивільного повітряного патруля розташовуються на авіабазі "Рокитне". Це добровольче об'єднання власників літаків, які надають допомогу цивільному населенню та держслужбам.

"Люди це роблять з власної доброї волі, - розповів Віктор Краснощок, начальник відділу північно-східної регіональної інспекції Державіаслужби України, - така діяльність в Україні вперше розпочалась в Харківській області і розповсюджується практично на всю Україну".

За ловами Юрія Покусая, керівника Повітряного патруля, у льотчиків є декілька напрямків роботи. Перший - це сприяння центрам екстреної допомоги. У разі загрози життю людини вони доставляють її на літаку до місця призначення. Другий - допомога державним органам, таким як ЗСУ, МВС, МНС, СБУ. Третій - національно-патріотичне виховання молоді, у тому числі і майбутніх пілотів. Окрім цього, льотчики також можуть брати участь у розшуку дітей, які загубилися в природному середовищі.

"У 2017 році нами був виконаний 31 виліт і врятовано 16 людських життів, - розповів Юрій Покусай, - в разі звернення до нас представників центрів медичної допомоги ми виконуємо політ з метою врятування життя людини. Для цього ми використовуємо літаки Socata  французького виробництва. Це класний літак. Він дозволяє використовувати грунтові аеродроми, непідготовлені майданчики. Йому для злету потрібно 250 - 300 метрів. Цей літак економічний, надійниц та легкий у керуванні. Він стояв на озброєнні у 15 країнах світу".

Загалом, кожного дня заступає на чергування один літак, у той же час як в оперативному резерві знаходяться ще два. Встановлено, що має пройти 40 хвилин від моменту постановки завдання до моменту його виконання. На борту знаходиться троє людей - пілот, лікар-анастезіолог та сам пацієнт.

"Сама ідея повітряного патруля не є ноу-хау, - зазначив Покусай, - у США подібна організація була створена у 1939 році перед Другою світовою війною. Коли була потрібна допомога свідомих громадян у захисті своєї держави. Наша організація бере свій початок з 2014 року, з першого добровольчого авіаційного загону. А у 2016 році на його базі було створено громадське формування Цивільний повітряний патруль".

comments powered by HyperComments