Жива історія: на харківській вулиці можна побачити портрет Кузьми

Юлія Гуш  |  Вівторок, 29 травня 2018, 14:22
Мурал з портретом музиканта Кузьми Скрябіна з’явився поблизу Харківської філармонії.
Жива історія: на харківській вулиці можна побачити портрет Кузьми

Сьогодні, 29 травня, відбулося відкриття муралу творчої групи «Kailas-V», присвяченому Кузьмі Скрябіну. Тепер портрет музиканта можна побачити поблизу Харківської філармонії, на торці будинку по вулиці Римарській, 23-а. Створений він на основі світлини, яка залишилась з харківської фотосесії Скрябіна. Загалом, для членів творчої групи було важливо взяти саме оригінальне фото, а не знайти його десь на просторах інтернету.

«У нас в місті не так багато місць, які підходять під мурали, – розповів Андрій Пальваль, технічний директор творчої групи, автор муралу, – і один з них, власне, біля філармонії. У нас є багато артистів, які виступали в Харкові. І Кузьма не виключення. Він виступав з оркестром філармонії в харківському оперному театрі. В принципі, тут таке місце, де будь-який портрет чи музиканта, чи виконавця, чи відомої людини буде доречним. Тут і філармонія поряд, і ХНАТОБ, і театр Шевченка».

За словами художника, Кузьма Скрябін є частиною нашої сучасної історії і має стосунок до людей, які живуть тут і зараз. І у кожної людини є своє ставлення до музиканта. Хтось з ним працював, хтось був знайомий, хтось з ним дружив, а хтось просто чув його пісні.

«Це нормально, коли з’являється критика чи неприйняття портрету, – зазначив Пальваль, – у нас, в Україні, не так вже багато робіт, які би розповідали історію про сьогоднішню Україну. Бо всі заринаються або в сиву давнину, або в якісь абстрактні речі. А коли розповідаєш про людину, яка, я вважаю, пройшла дуже непростий шлях, яка водночас є відомим співаком і волонтером, яка має ще багато іпостасей, то ця особистість буде трошки суперечливою. І тому цікаво про це поговорити. Бо він проявив себе не тільки як співак, а й як громадянин, як людина, яка вболівала за цілісність України».    

comments powered by HyperComments