У Харкові лунатиме філософська ораторія з індійськими нотами

Юлія Гуш  |  Вівторок, 29 травня 2018, 16:37
Французький композитор та органіст Домінік Шеваль‘є вперше представить в Харкові свою ораторію «Аніма», написану на вірші індійського поета Шрі Ауробиндо.
У Харкові лунатиме філософська ораторія з індійськими нотами

Фундаментальний музичний твір «Аніма» лунатиме 30 травня в Харківській філармонії у виконанні одеських музикантів. На написання ораторії Домініка Шеваль‘є надихнула творчість індійського поета та філософа Шрі Ауробиндо, з якою музикант познайомився під час свого візиту до Індії.

«Оригінальність ораторії полягає у тому, що це – духовний твір, – розповів Шеваль‘є, – на її створення надихнула поема поета Шрі Ауробиндо, який народився в Інді в 1872 році. Він присвятив себе багатьом речам, у тому числі і йозі. Він також був націоналістом і сприяв звільненню Індії. Ауробиндо написав багато поем. Він писав про своє футуристичне бачення світу і долю всього людства».

До України музиканта запросила одеська органістка Олена Удрас, яка свого часу познайомилась з ним через інтернет- мережу. І як результат, минулого року Шеваль‘є дав концерт в Одесі. «Аніма», за словами Олени Удрас, знайшла відгук в одеської аудиторії.

«Ораторія написана для чотирьох виконавців, – розповіла вона, – це орган, сопрано, бас та скрипка. Це чотири рівноправних учасника дійства. Сопрано символізує духовну частину людини, бас – це фізична та земна наша складова, скрипка – це місток між земним та духовним, а орган – це взагалі космос. Ораторія – про що цей твір? Він про еволюцію людської душі, про те, що душа тяжіє до світла, до вічності, про те, що вона безсмертна».

За словами Удрас, це цікавий твір, написаний сучасною мовою. І зрозумілий він буде всім глядачам без винятку: під час концерту вони зможуть побачити художній переклад віршів на екрані.

Домінік Шеваль‘є також зазначив, що саме поезія Шрі Ауробиндо викликала у нього такий живий інтерес. Музикант вважає його людиною, яка бачить майбутнє, з чиєю філософією та баченням розвитку людства він погоджується.

«Він чітко говорить про те, чим може бути людство після людства, – розповів Шеваль‘є, – людина буде більше пов’язана зі своєю божественною суттю. Вона не буде залежати виключно від свого розумового, логічного начала. Вона глибше зануриться у свою божественну суть. Сила цього поета в тому, що він поєднує минуле, теперішнє і майбутнє. Через своє бачення, через свою картину світу. І він допомагає подолати проблеми сьогодення. Це неважка поезія. Її дуже легко зрозуміти.

Музикант також переконаний, що ця поезія відрізняється щирістю, адже поет писав про власний досвід, а не вигадував його: «Це результат серйозної роботи над собою, відчуття того, до чого може прийти людство, ким може стати людина, якщо звільнитися від тягаря повсякдення», – переконаний він.  

Зануритися в індійську філософію можна буде 30 квітня. Відбудеться концерт в Харківській філармонії о 18.30.

comments powered by HyperComments