#SaveOlegSentsov: у Харкові знову вийшли підтримати політв'язнів

Юлія Гуш  |  Субота, 2 червня 2018, 19:30
Сьогодні небайдужі харків'яни вийшли на вулицю, щоб підтримати Олега Сенцова та інших бранців Кремля.
#SaveOlegSentsov: у Харкові знову вийшли підтримати політв'язнів

Це вже не перша акція на підтримку Сенцова, яка проходить у Харкові. Цього разу харків'яни зібралися поблизу Дзеркального струменя, щоб висловити свою підтримку Олегу Сенцову та іншим політв'язням, які зараз знаходяться в російських тюрмах. Вони розгорнули плакати з вимогами звільнити режисера. Не обійшли учасники акції увагою й інших заручників Кремля  — поряд з Сенцовим можна було побачити імена Кольченка, Литвинова, Мамутова, Куку  тощо.  

"Мені дуже важливо бути тут, — підкреслив Володимир Чистилін, — це вже не перша акція у Харкові і я приходжу не в перший раз. І кожного разу, коли вона відбувається, я вважаю, що ми повинні виходити. Просто сидіти вдома та співчувати — цього замало. Треба проявляти якісь активні дії в знак солідарності з нашими бранцями, які зараз знаходяться там, за ґратами, які голодують. В таких ситуаціях неможна сидіти вдома. Треба показувати свою громадянську позицію. Тому я тут". 

"Мене виховали демократкою, — розповіла Наталія Білоусова, — тато так виховав. І я не визнаю нічого іншого. Я повинна була їхати до Києва на ювілей доньки. Але я прийшла на акцію. Щоб мої онуки та правнуки жили у вільній країні. Щоб росіяни жили у вільній країні. Щоб наша Україна була прикладом для зомбованої, тоталітарної Росії. Я сподіваюсь, що наша акція звільнить не тільки Сенцова, а й багатьох росіян. Раз їх за одиночні пікети хватають та кидають у тюрми. Тому чому ми не можемо, якщо у нас все вільно? Я сподіваюсь, що Олега Сенцова, українського Прометея, відпустять. І його друзів — Кольченка, Балуха та інших. Свободу їм".  

Окрім плакатів, учасники акції знайшли ще час для поезії. Вони зачитували вірші українського поета Василя Стуса, який, як відомо, свого часу також був політв'язнем. Згодом активісти рушили до російського консульства. Вони сканували гасла "Ми не граємо з терористами — ми називаємо їх терористами", "На чемпіонаті світу по футболу ми вболіваємо за політв'язнів", "Свободу політв'язням" , "Кремлю червону картку".  

Завершилася хода біля консульства, яке, як багато разів до цього, зустріло активістів закритими вікнами. Там учасник акції ще раз вимагали визволити з-пі ґрат всіх політв'язнів, серед яких є митці, громадські активісти, журналісти, кримські татари, правозахисники, студенти. Зокрема, вони розклеїли поблизу будівлі нові плакати на підтримку бранців Кремля. 

Аналогічні акції сьогодні пройшли і в інших містах. Вони знайшли підтримку  не тільки в Україні, а й закордоном.  

 

comments powered by HyperComments