До наступної сесії міськради мають бути розроблені проекти рішень щодо проведення аудиту діяльності КП - Черняк

Середа, 20 червня 2018, 11:36
20 червня Харківська міськрада прийняла рішення про затвердження порядку оприлюднення інформації про діяльність КП, які знаходяться у власності територіальної громади міста Харкова.
До наступної сесії міськради мають бути розроблені проекти рішень щодо проведення аудиту діяльності КП - Черняк

"Закон, який зобов'язує комунальні підприємства публікувати інформацію про свою діяльність, був прийнятий ще у 2016 році. Ми неодноразово зверталися до керівництва КП, профільних заступників міського голови щодо необхідності виконання закону. І весь час отримували безглузді відписки. Після того як ми втомилися отримувати відписки, ми звернулися до суду по трьом КП з абсолютно технічними позовами про оприлюдження такої інформації. Я б хотів звернутися з вдячністю до керівництва КП «Комплекс з вивезення побутових відходів», яке не чекаючи рішення суду у добровільному порядку опублікувало всю інформацію", - повідомив під час сесії  член правління ГО "Харківський антикорупційний центр" Ігор Черняк.

У свою чергу, КП «Харківський метрополітен» та «Жилкомсервіс» вирішили доводити свою правоту, незважаючи на те, що вони очевидно за законом були неправі. Суд виніс рішення, і на сьогоднішній день обидва ці КП зобов'язані опублікувати інформацію. Незважаючи на те, що з моменту ухвалення рішення по «Жилкомсервісу» пройшов місяць, по «Харківському метрополітену» - тиждень, жодне з цих підприємств, за словами Ігоря Черняка, не виконує рішення суду.

"Оскільки ми сьогодні приймаємо рішення, яке спрямоване на те, щоб профільні заступники міського голови контролювали публікування інформації щодо діяльності КП, я хотів би звернутися до профільних заступників Водовозоа  і Руденка, щоб вони не просто проконтролювали ті підприємства, які перебувають в їх підпорядкуванні, щодо опублікування інформації, але і щодо питання виконання рішення суду. А керівництву цих підприємств я б хотів нагадати, що законодавством України передбачена кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду", - додав член правління ГО "Харківський антикорупційний центр".

За його словами, опублікування інформації – це лише один крок закону про прозорість та публічність діяльності КП, який був прийнятий у 2016 році. Цей закон передбачає проведення зовнішнього незалежного аудиту і створення наглядових рад. 

"До наступної сесії ми разом з Юридичним департаментом маємо підготувати проект рішення про створення наглядових рад і проект рішення про проведення аудиту", - резюмував Черняк. 

11 питання порядку денного сесії Харківської міськради було прийнято одностайно. 

comments powered by HyperComments