Загиблі бійці Харківщині стануть частиною проекту «Пантеон»

Юлія Гуш  |  Четвер, 12 липня 2018, 15:49
Їх імена будуть викарбувані на граніті поблизу унікальної каплиці на Тернопільщині.
Загиблі бійці Харківщині стануть частиною проекту «Пантеон»

Проект «Пантеон» був започаткований в Тернопільській області. Там, неподалік джерела святої Анни, знаходиться унікальна православна каплиця. Поблизу неї встановлюються гранітні плити з іменами загиблих українських бійців.

«Там знаходиться храм, який зараз стає пантеоном пам’яті всіх, хто загинув на Сході України, оберігаючи нашу свободу та незалежність, – розповіла волонтерка Тетяна Бабіна, – я вважаю, що кращого місця в Україні просто немає. Це шматочок раю на Землі. А головне, що займаються організацією «Пантеону» унікальні люди».

По ідеї, на цих гранітних плитах мають найти місце імена всіх бійців, які загинули за Україну. Проте серед них, як згадувала Тетяна Бабіна, не було харків‘ян. О. Андрій, капелан, який опікується даним проектом, пояснив, що тоді Харківська область не проявила жодної ініціативи. Тому харківські волонтери, які мали нагоду ознайомитися з «Пантеоном», вирішили виправити цю прикрість.

«Я підготувала списки всіх наших загиблих, – розповіла Катерина Новикова, голова ГО «Нація добра», – на сьогоднішній день Харківська область нараховує 213 людей. З кожною мамою чи дружиною я буду зв’язуватися. Щоб вони підвередили правильності імені та дат. Та підвередили, що згідні на те, щоб ім’я сина чи чоловіка було увіковічене в Тернопільській області».

А щодо самого Харкова, то тут, за словами активісток, ситуація з вшануванням загиблих залишає бажати кращого: «Воно не відповідає тим подвигам. Вони віддали своє життя, у тому числі – і за Харків, – підкреслила Тетяна Бабіна, – і зараз їх вицвілі портрети (знаходяться) в кінці площі. Це зовсім не той рівень пам’яті, який ми би хотіли залишити».

5-7 серпня на Тернопільщині відбудеться зустріч сімей загиблих. У планах – участь у панахиді та концерті-реквіємі, спілкування з психологами. А щодо увіковічення пам’яті, то цей процес вже розпочався. Вже готові траурні чорні траурні плити, де згодом можна буде побачити імена загиблих зі всієї України.

comments powered by HyperComments