Від одноразових виплат до пільг: яку допомогу отримують харківські АТОвці

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 13 липня 2018, 18:16
На державну допомогу можуть розраховувати як учасники АТО, так і родини загиблих військових.
Від одноразових виплат до пільг: яку допомогу отримують харківські АТОвці

На сьогоднішній день на території Харківської області проживає 34690 учасників АТО, з них понад 13 тисяч є учасниками бойових дій. Також в регіоні налічується 268 членів сімей загиблих військових. Згідно чинному законодавству, для них передбачені пільги як з державного, так і місцевого бюджету. Про них більш детально розповіла заступник Директора Департаменту соцзахисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

За її словами, чинна програма соціального захисту населення передбачає надання учасникам АТО щорічної матеріальної допомоги. Зазвичай виплати відбуваються 14 жовтня, до Дня захисника вітчизни. Цього року в програму закладено майже 8 мільйонів.

Діє програма соціальної підтримки учасників АТО, яка захищає права військовослужбовців. Зокрема, вона передбачає забезпечення санітарно-курортного лікування. За словами Бабенко, грошей, які надходять з державного бюджету, недостатньо. Тому фінансування відпочинку та оздоровлення військовослужбовців відбувається і за рахунок обласного бюджету.

Також учасники АТО отримують пільги під час сплачення комунальних послуг, вони мають право на першочергове влаштування до закладів органів соціального захисту населення. Є також така пільга, як капітальний ремонт помешкання. Крім того, особи, які отримали першу чи другу групи групу інвалідності та мають складнощі з пересуванням, можуть встати в чергу за автомобілем. Також для них передбачений і безкоштовний проїзд громадським транспортом.

Проводиться  соціальна та професійна адаптація учасників АТО. У поточному році на неї виділили більше мільйона гривень. Зараз 108 військових вже проходять навчання та отримують нові навички.

«За бажанням наших учасників АТО, це найчастіше курси водіїв, – розповіла Тетяна Бабенко, – люди мають змогу привчитися чи навчитися якимось новим професіям. Служба зайнятості приділяє особливу увагу при роботі з учасниками АТО. За три роки у Службі зайнятості перебувало на обліку 1736 демобілізованих військовослужбовців. З них понад 80% було працевлаштовано».

Зараз на обліку перебуває 96 осіб, які нещодавно звернулися до Служби зайнятості. Загалом, саме ця категорія людей має найбільший пріоритет під час пошуку роботи. За словами Тетяни Бабенко, учасники АТО досить легко погоджуються на нову роботу.

Також значне місце займає психологічна реабілітація бійців. Бабенко розповіла, що самі учасники АТО можуть обрати будь-який заклад на території України для проходження реабілітації. Крім того, свою роботу також роблять Центри для сімей, дітей та молоді. Наприклад, їх співробітники можуть визначати кризові сім‘ї та працювати з ними. Також у цьому плані значну роботу проводять різного роду громадські організації.

comments powered by HyperComments