Харківські депутати-мажоритарники краще відвідують засідання, аніж проявляють активність — ОПОРА

Юлія Гуш  |  Четвер, 19 липня 2018, 17:20
Дослідження показало, що досить високий рівень відвідуваності дуже рідко корелюється з активністю самого депутата.
Харківські депутати-мажоритарники краще відвідують засідання, аніж проявляють активність — ОПОРА

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували активність депутатів-мажоритарників з Харкова. До уваги брались такі показники, як законопроектна діяльність депутата у Верховній раді, присутність на пленарних засіданнях, голосуваннях, участь в засіданнях комітетів, відвідуваність, активність в окрузі, проведення зустрічей з виборцями. До уваги бралася восьма сесія ВР — тобто, період з лютого по липень 2018 року.  

Катерина Мінкіна, громадська консультантка Громадянської мережі ОПОРА в Харкові, розповіла, що під аналіз підпала діяльність депутатів, які обиралися по мажоритарним округам Харкова. Це сім депутатів: Валерій Писаренко, Олександр Кірш, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик, Анатолій Денисенко та Олександр Фельдман 

Якщо брати до уваги присутність на пленарних засіданнях за письмовою реєстрацією, то найкращі показники в Олександра Кріша (97%), а найгірші — у Валерія Писаренка (23%). Кірш також є лідером відвідуваності комітетів (100%), а знизу цього списку опинися Віталій Хомутиннік (30%). 

Всього в стінах Верховної Ради за цей період відбулося 2095  голосувань. Найбільші показники тут у Володимира Мисика (77%) та Анатолія Денисенка (75%), а найменші — в Олександра Кірша (7%). Катерина Мінкіна відмітила, що депутати, які часто бували на засіданнях, мали досить низький рівень голосування.  

"Маємо таку картину: депутат просто заходить до пленарної зали , міститься його підпис в листі реєстрації, але він не бере участі в голосуванні, — зазначила вона, — більше того — його картка в слоті для голосування взагалі відсутня. Ми бачимо, що на пленарних засіданнях лідерами у нас були Анатолій Денисенко, Володимир Мисик та Олександр Фельдман, вони мали показники більш ніж 90% присутності. Тепер вони мають найбільші показники відсутності за фактом участі в голосуванні. Тобто, ігнорування голосування —  це вже інший показник. Тут лідером є  Дмитро Святаш, який проігнорував 81% голосувань, Хомутиннік та Писаренко, в обох по 76%".  

Микола Зінченко, представник Громадянської мережі ОПОРА в Харкові, у свою чергу зупинився на такому важливому показнику, як кількість поданих законопроектів. Він розповів, що найбільше законопроектів зареєстрував Олександр Кірш (12). Серед лідерів також є Дмитро Святаш та Валерій Писаренко, на рахунку яких 10 та 9 законопроектів відповідно. Разом з тим жодного законопроекту не було зареєстровано Олександром Фельдманом. Проте що стосується прийнятих в першому читанні, по два є в Кірша, Святаша, Писаренка, і один — в Денисенка. 

Також важливим показником Зінченко вважає кількість запитів, адже це демонструє, як депутат працює зі своїми виборцями і як часто вони до нього звертаються. Він розповів, що з депутатськими запитами найчастіше звертались Денисенко (23), Писаренко (15), Кріш (12), а от Фельдман жодного разу цього не робив.  

"Загалом, народні обранці демонструють досить високий рівень відвідуваності за письмовою реєстрацією, — зазначив Микола Зінченко, — але як ми бачимо, вони дуже рідко корелюються  з активністю депутата під час голосувань чи ефективною роботою над законопроектами. Всі депутати мають постійно діючі приймальні і контактних осіб в округах. Проте участь в публічних заходах та налагодження діалогу з виборцями дуже часто стає обов'язком помічників".  

comments powered by HyperComments