«Вчинки Балуха будуть в підручниках історії»: як харків‘яни підтримують політв‘язня

Юлія Гуш  |  Вівторок, 31 липня 2018, 16:15
Вони кожного дня о восьмій годині ранку збираються біля російського консульства, щоб підтримати Володимира Балуха.
«Вчинки Балуха будуть в підручниках історії»: як харків‘яни підтримують політв‘язня

Невеличка група харківських активістів кожного дня провидить поблизу консульства Росії акцію на підтримку Володимира Балуха та інших українських політв‘язнів. Збирають кошти, роздають листівки. Обновлюють надписи на стінах будівлі, що знаходиться напроти консульства. Там, наприклад, можна побачити слогани на підтримку Сенцова, інформацію про Російську агресію в різних країнах, а також список українських політв’язнів, яких влада РФ запроторила за ґрати. Там зараз 70 імен.

«Це дуже багато, – підкреслив активіст Михайло Жадан, – і один із них – це Володимир Балух. Чим він привернув мою увагу? По-перше, це людина, яка чинила беззбройний, відчайдушний, але героїчний опір. Цю людину залякували, цю людину били, робили підпали майна, знімали прапор, який він вивісив на даху свого будинку… Я вважаю, вчинки Балуха будуть в підручниках історії. І ми будемо вчитися на його прикладі».

Володимир Балух перебуває у Сімферопольському СІЗО. Про голодування він повідомив аж 19 березня. Проте голова ГО «Шторм» Олена Антонова, яка мала нагоду з ним бачитися, розповіла, що він не збирається опускати руки. За її словами, це голодування не сухе – Балух вживає, наприклад, мед та кисіль. Хоча і зазначає, що він дуже схуд. Щодо медиків, то вони стан політв’язня не коментують.

«Тримається, – зазначила вона, – він дуже сильна людина. Я думаю, що він сильніший за всіх нас. Коли я бачила його в останній раз, то він був налаштований дуже позитивно. В ньому немає якогось розчарування або якогось поганого настрою. Він тримається».

Михайло Жадан у свою чергу зазначив, що будучи фермером, Балух не може більше дбати про своє господарство. Тому без нього воно почало занепадати. А літня мати, щоб вижити, змушена продати майно.  Тому враховуючи цю ситуацію, активісти захотіли матеріально підтримати родину Балуха.  

«Розпочали цей збір, приєдналися декілька ветеранських організацій, – розповів Жадан, – на сьогодні ми зібрали близько 1400 гривень. Вже передали до голови ГО «Шторм» 1358 гривень. І продовжуємо збирати далі. При цьому я вважаю, що важливо не скільки ми зберемо. Важлива наша підтримка. І скільки людей ми можемо долучити до цієї акції. І розповсюджувати інформацію, нагадувати про Володимира та його вчинки».

Активіст розповів, що увага до даної акції є. Хоча й невеличка. Люди беруть роздруківки про події в Криму та на Донбасі, подекуди задають якісь питання. Але буває, що і вороже реагують.

«Наприклад, стояли там двоє чоловіків, – згадував він, – я підійшов, одному запропонував (листівку) – він відмовився. Я іншому даю, а він каже: «А что ето такоє?». А інший відповідає: «та ето бандеровские листовки». Ну я пожартував: «Це не бандерівські, це фашистські. А от бандерівська – і сунув йому руки. Поки він переварював цю інформацію, взяв її, розвернувся та пішов».

Разом з тим у Сімферопольському СІЗО Балуху створюють умови виживання. За словами Олени Антоновї, він не жаліється та не розповідає про свої негаразди. Але вона розуміє, що до політв‘язня там ставляться дуже погано. Антонова підкреслила, що справа Володимира Балуха має набрати розголосу і поза межами України – тоді справу буде простіше зрушити з місця.

 

comments powered by HyperComments