У Харкові найбільші автодилери звинувачують харківський банк в підробці документів і рейдерському захопленні майна

Понеділок, 6 серпня 2018, 10:55
Фінансова установа поки що коментарів на цю тему уникає.
У Харкові найбільші автодилери звинувачують харківський банк в підробці документів і рейдерському захопленні майна

У Харкові офіційні дилери автомобілів "Тоyota" і "Lexus" несподівано для себе дізналися, що вони є боржниками "Мегабанку", а все їхнє майно - салони, СТО, автомобілі - знаходиться під арештом. Несподівано, бо ніяких позик, як стверджує власник фірм-дилерів, вони в банку не брали і ніколи своїм майном ні за кого не поручалися. За його словами, всі контакти з цим закладом обмежувалося відкриттям в цих автосалонах відділень банку для безготівкового розрахунку з клієнтами, повідомляє РБК.

"Ніхто не заперечує тезу, що якщо ти у банку взяв гроші, то потрібно віддати. Але це ніяк не відноситься до наших компаній, які у цього банку гроші не брали, а так само не підписували гарантії і поруки з повернення іншими компаніями грошей цього банку . Ми вважаємо, що йдеться про елементарну підробку документів і рейдерське захоплення майна, що є неприпустимим, коли йдеться не просто про банк, а банк з іноземними інвестиціями ", - заявляє Олег Топчій, власник автодилерів" Тоyota "і" Lexus ".

Ці марки автомобілів представляє в Харкові велика група компаній: ТОВ "Автоарт", ТОВ "Автоарт ЛТД", ТОВ "АРТ-ЛЕКС", ТОВ "АРТ-ЛЕКС ЛТД", ТОВ "АРТСІТІ", ТОВ "АРТСІТІ ЛТД", ТОВ "АДАМАНТ-АВТО" та ПП "РЕНТАБУД".

Друга група компаній-дилерів, що включає ТОВ "ТЕХНІК ЦЕНТР", ТОВ "ТЕХНІК-ЦЕНТР", ТОВ "МИСТРАЛЬ АВТО", ПП "АЯКС-АВТО", ТОВ "ТЕХНО-АРТ", ТОВ "ПРОФІЛЬ-М" і ТОВ "КОМПАНІЯ "АРТ-ІНВЕСТ", представляє в Харкові марки "Ніссан" і "Мітсубісі", "Пежо" і, дійсно, має довгу кредитну історію з "Мегабанком".

"Ще в 2013 році, за пропозицією самого банку, нами було отримано кредит в $ 10,8 мільйонів для погашення кредиту у "Златобанк" і збільшення оборотних коштів наших фірм на суму близько півмільйона доларів, - розповідає директор керуючої компанії Андрій Яно. - Довгий час відсотки сплачувалися вчасно. Однак автодилери потрапили у пастку із різким збільшенням курсу долара - кредит видавався при курсі 8 гривень за долар, а вже в 2014 році він зріс до 28-30 гривень за долар. Ми не стали винятком".

При цьому, зі слів топ-менеджера, по тілу кредиту виплати не припинялися: всього за 4 роки користування кредитом автодилери повернули банку понад 4 мільйонів доларів тільки в якості відсотків. І готові були й надалі співпрацювати з банком, якби в червні 2018 року несподівано не дізналися про судові позови на нашу адресу. Як забезпечення позовів "Мегабанк" зажадав заарештувати все майно автодилерів - як тих, хто їм був реально винен, так і тих, хто не мав зобов'язань перед банком.

За словами Яно, використовуючи сфальсифіковані банком договору поруки, на яких стоїть підпис заступника голови ПАТ "МЕГАБАНК" Олени Пономаренко, починаючи з 11 червня банк звертається до Господарського суду Харківської області з серією однакових позовів до першої та другої груп компаній. У підсумку 18 червня суддя Наталія Калініченко (після того, як троє її колег взяли самовідвід) відкриває провадження у справі №922 / 1605/18.

У той же день ПАТ "МЕГАБАНК" подає до Господарського суду Харківської області заяву про забезпечення позову і в цей же день, 18 липня, суддя Калініченко виносить ухвалу про забезпечення позову, за яким накладаються арешти на грошові кошти, які належать вищевказаним підприємствам і перебувають на всіх рахунках у всіх банківських установах. А також на все рухоме і нерухоме майно, яке належить вищеназваним підприємствам з передачею його, документів і ключів підлеглому ТОВ "МЕГАБАНК" охоронному агентству - ТОВ "О-МЕГА".

"Все майно підприємств, документи були фактично передані в управління сторонній особі. Працівників підприємства з цього часу не допускали на робочі місця, приміщення - опечатані приватним виконавцем, а ключі від них передані ТОВ "О-МЕГА". Це спричинило обурення клієнтів і організацій, які здійснювали технічне обслуговування автомобілів в заарештованих автоцентрах, в тому числі - автомобілів Національної поліції, карет "швидкої допомоги", машин ООН і ОБСЄ. При цьому з рахунків компаній в ПАТ "МЕГАБАНК" цим банком противоправно списані кошти компаній ", - розповідає Яно.

Втім, підприємцям вдалося повернути собі статус кво: Харківський апеляційний господарський суд 13 липня скасував ухвалу Господарського суду Харківської області від 18 червня, відмовивши ПАТ "МЕГАБАНК" в задоволенні заяви про забезпечення позову по даній справі.

Однак уже 18 червня ПАТ "МЕГАБАНК" знову звернувся до Господарського суду Харківської області з заявою про забезпечення позову, не дивлячись на рішення Апеляційного суду, практично слово в слово повторюючи перший судовий позов, розглянутий суддею Калініченко (що категорично неприпустимо в судовій практиці). Через 2 дні вже суддя Сергій Прохоров виносить ухвалу (без оповіщення груп компаній) про задоволення заяви ПАТ "МЕГАБАНК" та накладення в межах суми 179,2 мільйонів гривень арешту на всі грошові кошти, а також на все рухоме і нерухоме майно першої та другої груп компаній. До слова, у вересні 2015 року Суддя Сергій Прохоров, проігнорувавши протести екологів і свідчення про браконьєрство мисливців  ДП "Бірюк", що належить Суботіну, заборонив адміністрації Дворічанського Національного парку охороняти його територію парку і затримувати браконьєрів.

Уже 23 і 24 липня 2018 року представниками ПАТ "МЕГАБАНК", спільно з приватним виконавцем і за підтримки приватної охоронної структури ТОВ "О-МЕГА", в супроводі бронемашин були зроблені спроби захоплення будівель автосалонів ПП "РЕНТАБУД", яке взагалі не має ніяких фінансових відносин з банком.

Наявність будь-яких кредитних правовідносин і договору забезпечення кредитних зобов'язань з ПАТ "МЕГАБАНК" заперечує і Олег Топчій, підкреслюючи: ніяких договорів поруки 28 лютого 2018 року, між ПАТ "МЕГАБАНК" та обома групами автодилерів не укладалася. Якщо подивитися на витяг з рішення суду з перерахуванням договорів, на які посилається банк, неозброєним оком видно, що вони разюче відрізняються від договорів, раніше укладених позичальниками.

 

"З огляду на вищевказані факти, - підсумував власник компаній-дилерів" Тоyota "і" Lexus ", - відзначаємо, що обидві групи автодилерів зіткнулися з безпрецедентною рейдерською атакою ПАТ" МЕГАБАНК ", який, з грубим порушенням норм чинного законодавства України, зі злочинним використанням правоохоронних органів і нечесних суддів, позбавляючи робочих місць близько 500 осіб, захоплює все майно і активи 14 компаній, позбавляючи харків'ян якісного сервісу і покупки нових автомобілів через 8 автоцентрів.

При цьому сам "Мегабанк" будь-яких коментарів на цю тему уникає.

comments powered by HyperComments