Харків’яни можуть здійснювати віртуальні подорожі в Будинок “Слово” 30-х років

Юлія Гуш  |  Понеділок, 6 серпня 2018, 15:11
Сайт, створений зусиллями харківських ентузіастів, розкриває літературне життя міста першої половини ХХ століття.
Харків’яни можуть здійснювати віртуальні подорожі в Будинок “Слово” 30-х років

Сайт Proslovo.com побачив світ в березні 2017 року. Присвячений він відомому Будинку “Слово”, де в 20-30-ті роки минулого століття жили харківські літератори, представники українського Відродження. Над його створенням працювала харків’янка Анастасія Ковальова сумісно з представницями Харківського літературного музею, які поділилися власними архівами.  

“Цей будинок неможливо забути, — розповіла Ковальова, — навколо нього крутяться спогади. Чимало спогадів було написано про тих людей, які там жили. І ці спогади зібрані на сайті. Є тут посилання, є вибірки кабінетів. Найцікавіше, що люди писали про цей будинок. Тут можна знайти інформацію щодо того, що відбувалося в будинку у різні роки”.  

Даний сайт є інтерактивним. Наприклад, на ньому представлена 3D модель Будинку “Слово”. Тут відвідувачі можуть натиснути на будь-яку квартиру та дізнатися більше про її мешканців. Загалом, на сайті представлено близько 200 персоналій. Більшість з них жила в домі в 30-ті роки, проте є і ті, чиє життя охопило і післявоєнний період. Загалом, на сайті були зібрані історії, фото, книги та спогади про мешканців Будинку “Слово”.  

“Моя мета — перевернути увагу людей до Дому, його історії та культури, — розповіла Ковальова, —  мені самій було цікаво “копати” більш глибоко. Мені важливо, щоб харків’яни також знали про цей сайт. І, найголовніше, читали його”.  

З часом цей сайт буде розвиватися, на ньому з'являтиметься новий контент. Наприклад, Літературний музей не тільки має додати нові кімнати до віртуального будинку, а ще й опублікувати інформацію, яка досі не з’являлася в електронному вигляді.  

comments powered by HyperComments