У поточному році на Харківщині буде створено 383 інклюзивні класи

Юлія Гуш  |  Середа, 8 серпня 2018, 13:40
Загалом, інклюзивне навчання буде організоване для 531 учня з особливими освітніми потребами.
У поточному році на Харківщині буде створено 383 інклюзивні класи

Про впровадження інклюзивної освіти на території Харківської області розповів заступник директора Департаменту науки та освіти ХОДА Володимир Ігнатьєв. За його словами, в 2017 – 2018 роках в 142 навчальних закладах регіону навчалося 298 учнів з особливими освітніми потребами. Також був створений один спеціальний клас в загальноосвітній школі №2 Балаклійського району, де вчаться восьмеро учнів із затримкою психічного розвитку.

Щодо нового навчального року, то тут планується організувати інклюзивне навчання в 207 закладах для 531 учня з особливими освітніми потребами. За словами Ігнатьєва, ці показники більші за минулорічні у півтори рази. Також буде створено 383 інклюзивні класи. У наступному навчальному році планується створити 37 інклюзивних груп для 68 дітей. Також мають відкрити 27 інклюзивно- ресурсних центрів – як в містах, так і сільських районах.

У поточному році батьки 531 дітей, які мають особливі освітні потреби, заявили своє бажання навчатися в загальноосвітній школі.

«За бажанням батьків вони можуть прийти в ту школу, яка буде їм до вподоби, – розповів Володимир Ігнатьєв, – там  буде створюватися відповідний інклюзивний план. Взагалі інклюзивний клас може бути створений в будь-якій школі за бажанням батьків. В ньому може бути до трьох осіб. Мається на увазі, що це звичайних клас, в якому навчається 30 осіб. В ньому може бути три особи з легкими порушеннями або дві з важкими».  

Також значною частиною створення інклюзивного середовища є побудова ресурсних кімнат та меідатек. В 2017 році були створені три ресурсні кімнати в Харкові та Чугуєві, а в 2018-му – відрито ще дві ресурсні кімнати та дві медіатеки. Також Ігнатьєв розповів, що в поточному році 6,8 мільйонів гривень піде на створення ресурсних кімнат та меідатек. Крім того, з державного бюджету була виділена субвенція в розмірі 5, 2 мільйона гривень для оснащення інклюзивно-ресурсних центрів.

comments powered by HyperComments