Школа починається з Ранку: яким буде новий навчальний заклад на Фанінському?

Четвер, 9 серпня 2018, 16:58
Школа "Ранок" зареєструвала свої майнові права на будівлю навчального закладу в держреєстрі та до 16 серпня отримає ліцензію на освітню діяльність, відкривши 1 вересня двері для першокласників та учнів старших класів.
Школа починається з Ранку: яким буде новий навчальний заклад на Фанінському?

Як повідомляє  "Дозор", нова школа, засновником якої стало українське видавництво "Ранок", відкриється на звичному для багатьох батьків місці - провулку Фанінський, 2, біля парку Горького.

Восени минулого року компанія AJJDC Real Estate, власник будівлі, яку кілька років до цього орендував ліцей "МИР", повідомила, що не буде продовжувати договір оренди в зв'язку з наміром продати даний об'єкт. І запропонувала орендареві скористатися своїм пріоритетним правом на його придбання. Адміністрація ліцею "МИР" тоді заявила, що готова реалізувати дане право і звернулася до попечителя школи - власника видавництва "Ранок" Віктора Круглова, діти якого, а також інших працівників компанії, вчилися в ліцеї.

На той момент, за словами Круглова, він вже інвестував в ліцей "МИР" понад 2 млн грн власних коштів. І готовий був фінансувати його й надалі - видавництво веде кілька благодійних проектів у сфері освіти. Однак, коли йому почали надходити скарги на якість навчання від батьків і повідомлення від вчителів, незадоволених мізерною зарплатою і відсутністю розрахункових листів, бізнесмен вирішив розібратися, чому виділені кошти весь цей час не доходили до викладачів.

Однак у відповідь директор ліцею Юлія Павличенко запропонувала йому, як і ряду інших батьків, яких не влаштовувала якість викладання в ліцеї, просто йти і шукати собі іншу школу.

"Ті гроші, які я інвестував в ліцей "МИР", - вони зафіксовані, - розповідає Круглов. - Юлія Володимирівна [Павиченко], в тому числі, особисто брала ці гроші - є її підписи, тому я звернувся до правоохоронних органів з проханням розібратися в цій ситуації. Зараз, наскільки я знаю, ведеться слідство".

Однак є й ті, хто покинув школу, скаржачись на текучку серед педскладу і постійне збільшення вартості навчання. Навесні Павиченко в черговий раз оголосила про підвищення ціни до 10,5 тис. грн на місяць (без харчування і гуртків).

Пояснюючи батькам таку вартість зростанням оренди і тарифів на комунальні послуги, адміністрація школи, тим не менш, не зробила жодних кроків, щоб протягом останнього півріччя викупити цю будівлю. Тепер "МИР" змушений шукати нове приміщення, проте директор ліцею не бачить в цьому великої проблеми: ринок нерухомості сьогодні недооцінений, і пропозицій приміщень для навчального закладу вистачає. До того ж, як уже зазначалося вище, для ліцею "МИР" це вже не перший переїзд.

Ротація викладачів у школі, за словами батьків, завжди зашкалювала. Про це батьки пишуть, в тому числі, і на "Харків Форумі":

"Після першого класу в минулому році переводили дітей до другого класу у Професіонал і НУА. Якістю освіти у "МИРі" ми були, м'яко кажучи, не задоволені. Нова ціна обумовлена не підвищенням якості послуг, а тим, нібито, що ціна оренди будівлі зашкалює. Керівництво просто "попало", а платити будуть батьки".

"Рейтинг школи - 45-е місце, тобто гірше нашої районної! При тому, що вона платна, і дітей не 36 в класі. Можна сміливо сказати, що за рівнем знань - нижче середнього".

Розуміючи, що в підсумку після 31 серпня 2018 року приміщення будуть продані (власник, за словами Круглова, активно вів переговори з однією з IT-компаній), засновник і співробітники видавництва "Ранок", діти яких навчалися на Фанінському, 2, зробили зусилля, щоб зберегти для дітей "рідні стіни". Дочекавшись закінчення навчального року, Круглов уклав 16 липня договір купівлі-продажу з власником будівлі - компанією AJJDC Real Estate. Про це компанія в особі виконавчого директора Максима Хренова відразу ж повідомив директора ліцею "МИР" Юлію Павиченко.

В процесі пікіровки щодо будівлі з Кругловим Павиченко вирішила обійти гострі питання, пов'язані плинністю викладачів і, відповідно, якістю освіти в ліцеї. Про це агентству АТН розповіли батьки учнів ліцею. 

Катерина, мама дівчинки, яка закінчила 8-й клас

- У середині 6-го класу я привела зі звичайної школи в ліцей "МИР" відмінницю з прекрасним табелем. Контакту з класним керівником якось відразу не вийшло: за 2,5 роки нам його міняли 4 (!) рази. В ліцеї пекельна плинність кадрів, були періоди коли класного керівника взагалі не було. 8-й клас ми закінчили з хорошим атестатом - де всього дві 9-ки з алгебри і геометрії, інші оцінки - 10 і вище. І тут нам оголошують про підвищення ціни до 8800 - я падаю в обморок: для мене це непосильно. Ми пішли в 89-й ліцей, у нього хороша репутація, плюс були місця. Ми здали вступні іспити, після чого завуч нам сказала, що з такою підготовкою не може бути й мови про переведення моєї дівчинки в цей ліцей. Уявляєте, з математики вона отримала 5 балів, а з української мови 4. Це було, як ляпас, я спершу не повірила! Пішла в школу навпаки, але там результати тестів були ще гірше: українська мова - 4 бали, за контрольну з математики - "трійка" за 12 бальною школі. Розумієте, після 2-х років навчання в ліцеї МИР "за індивідуальною методикою Павиченко" дитину навіть не можна повернути в загальноосвітню школу! Нам довелося з нуля починати всю освіту моєї дівчинки.

Олексій, батько двох учнів ліцею "МИР" (дочка закінчила 1-й клас, син - 3-й клас)

Весь рік губилися викладачі. Приміром, був гурток «Шумововй оркестр»: діти його дуже любили, всі грали на музичних інтсрументах. Але викладач пішла, хореограф пішла, плинність була скажена: йшли найкращі і найталановитіші педагоги. 14 лютого, після скарг дітей на харчування, ми провели інспекцію. Результати були такі, що їх страшно оприлюднювати: на кухні витяжка відсутня, як така (тобто вся школа дихала канцерогенами з плити), в холодильнику - бруд, продукти всі в купі, хліб стояв на підлозі. У відповідь заступник Павиченко заявила, що у них - не заклад харчування... Круглова нам завжди представляли як кращого друга школи. Я був, коли дарували комп'ютери - він був спонсором. Сьогодні вчорашній благодійник раптом став "страшним рейдером". Я не міг промовчати,специлаьно приїхав на прес-конференцію.

Людмила, мама дівчинки, яка закінчила 1 клас ліцею "МИР"

У нас класним керівником був учитель фізкультури, швидше за все, вона не мала досвіду роботи з дітьми молодшої школи. Могла закрити дитину у внутрішньому дворі після прогулянки або втратити дитину в цирку. Застосовувала до дітей фізичну силу, тому що, за її словами, "вони по-іншому не розуміють" - у нас через це був з нею конфлікт. Не знала класного розкладу, на столі постійно бардак. У підсумку моя дитина після 1-го класу не може вирішити елементарний приклад на віднімання: 7 мінус 5 - каже: "Мама, я не знаю". Про який рівень знань можна при цьому говорити?!

"У травні було оголошено про створення нової школи "Ранок", засновником якої є Віктор Круглов. Нічого поганого я в цьому не бачу, нехай буде багато шкіл хороших і різних", - сказала, коментуючи ситуацію, Юлія Павиченко.

Зі свого боку, школа "Ранок", оформивши всі майнові права на будівлю школи в держреєстрі, подала пакет документів на оформлення освітньої ліцензії, яку збирається отримати протягом найближчих 10 днів. За словами Круглова, педагогічний колектив школи вже набраний і готується до початку навчального року. Викладачі - автори кращих в Україні підручників і сучасних методик у сфері освіти, шкільні дошки в кожному класі замінили інтерактивні панелі. Крім того, адміністрація обіцяє стипендії для обдарованих учнів та дітей з інклюзії (навчання яких Круглов обіцяє субсидувати), а також продовження дитячого табору, який діє на Фанінському до 12 серпня.

Місцеві експерти з ентузіазмом дивляться на новий проект корпорації "Ранок", в цілому оцінюючи його позитивно.

"Команда Круглова активно працює в сфері освіти вже більше 20 років. Тому відкриття власного освітнього проекту є у всіх сенсах цікавою ініціативою. У їх активі - дійсно, кращі автори підручників, які працюють з видавництвом "Ранок" вже довгі роки, стежачи за освітніми трендами не тільки в Україні, а й за кордоном. Думаю, у них вийде", - прокоментував відкриття школи "Ранок" один з харківських видавців, знайомий з Кругловим ще з університетських часів.

comments powered by HyperComments