Цього року капітальним ремонтом буде забезпечено 200 шкіл Харківщини — Світлична

Четвер, 16 серпня 2018, 11:22
Майже в усіх учбових закладах області проходитимуть поточні ремонти й оновлення матеріально-технічної бази.
Цього року капітальним ремонтом буде забезпечено 200 шкіл Харківщини — Світлична

Як розповіла голова ХОДА Юлія Світлична, на сьогоднішній іде підготовка шкіл до нового навчального року. До них 1 вересня має прийти 240 тисяч учнів, серед яких 27 тисяч — першокласники. 

Фінансування для загальноосвітніх закладів находить з бюджетів усіх рівнів. Реконструкції та капремонти проходять у 200 школах. Загалом, вже було відремонтовано майже 5 тисяч квадратних метрів покрівель, 18 харчоблоків, 12 їдалень, 18 спортивних залів, 13 актових залів, 34 туалети, замінили 7,1 тис. кв. м вікон. Також пройшла реконструкція 30 систем внутрішньої та зовнішньої тепломереж, 140 систем водопостачання та водовідведення, 52 котельні. 

За словами Світличної, значна увага приділяється розвитку інклюзивної освіти та фізичному вихованню учнів. На Харківщині будуть працювати 383 інклюзивні класи. Буде створено 27 інклюзивно-ресурсних центрів, 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек. 

«Окрема увага – створенню в школах сучасних спортивних залів та майданчиків – це розвиток та здоров’я дітей», — підкреслила голова ХОДА.  

Зокрема, суттєво оновили цього року два заклади в селищі Шевченково, в тому числі – опорну школу. Як розповіла директор Шевченківського ліцею Тетяна Шмігельська, статус опорної школи дав можливість розвивати власне матеріально-технічного оснащення. За її словами, з бюджету області на розвиток закладу було витрачено близько 4 мільйони гривень. Відбулася заміна звичайних вікон на  енергозберігаючі пластикові, було відремонтовано покрівлю. У цьому навчальному році було обладнано три сучасних навчальних кабінети: фізики, хімії та біології. 

Роботи тривають і в Шевченківській ЗОШ№1. Тут оновлюють спортивний зал. За словами директорки Шевченківської загальноосвітньої школи № 1 Надії Приходько, тут проходить капітальний ремонт. У поточному році був придбаний гімнастичний комплекс. Зроблений поточний ремонт усіх туалетів. Також школа отримала новий кабінет біології та обладнання для двох перших класів за концепцією «Нової української школи». 

Ремонту покрівель та новому обладнанню для кабінетів радіють і в школах на Богодухівщині. В опорному закладі району – ЗОШ № 2 було обладнано кабінети хімії, фізики та біології, коштом обласного бюджету тут провели капремонт покрівлі. Також у закладі з’явилися ресурсна кімната, якою зможуть користатися учні двох інклюзивних класів, та медіатека. У 3-му ліцеї Богодухова також ремонтують покрівлю, заклад отримав 2 кабінети – фізики й хімії та чекає на обладнання для перших класів. 

Роботи мать бути завершені до 1 вересня, але в деяких закладах оновлення триватиме й після свята Першого дзвоника. 

“По всій Україні Харківська область сфері освіти показує найвищий рівень підготовки дітей до інтелектуальних змагань, – заначила політичний оглядач Світлана Кушнір, – так, 88% з усіх учасників всеукраїнських учнівських олімпіад стали призерами – кращий результат починаючи з 2007 року. А завдяки вибудуваній в області спеціальної підготовки учнів (проект «Наукові обрії Харківщини», який діє вже два роки), вдалося підвищити ефективність виступу команди області у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України до рекордних 83%”. 

За її словами, однією з цілей ХОДА та її керівника Юлії Світличної – зробити освіту в області доступною і якісною. І не останню роль в цьому відіграє  матеріально-технічне забезпечення шкіл.  

“Саме тому на сферу освіти виділено в шість разів більше коштів, які вже візуалізувалися в нові НВК, в капітальні ремонти шкіл і дитячих установ, зручні меблі, нові обладнані предметні класи, спортзали, спортивні майданчики і поля для активних видів спорту, інклюзивні форми навчання, ресурсні кімнати, медіатеки, комп'ютерні класи, – підкреслила Кушнір, –  Куди краще отримувати знання в красивій і сучасній школі, ніж в класах з протікає дахом або обдертими стінами і підлогою”. 

comments powered by HyperComments