Харківські волонтери допомагають повернути дітей в родину

Юлія Гуш  |  Середа, 5 вересня 2018, 17:30
Вони, коли це можливо, навчають батьків, у яких було вилучено дітей, краще виконувати свої обов’язки.
Харківські волонтери допомагають повернути дітей в родину

Інколи виникає така ситуація, коли соціальні служби вимушені з тих чи інших причин забрати дітей з власної родини. Раніше вони потрапляли до інтернатних закладів, проте на сьогоднішній день у них з‘явилася альтернатива у вигляді патронатних сімей. В них діти утримують піклування, увагу та догляд, коли з їх батьками працюють волонтери.

Як розповіла Олена Хватінець, директорка харківського обласного центру соціальних служб для сім'ї, такі патронатні сім‘ї дають цим батькам можливість подолати свої труднощі та зібрати необхідні ресурси для їх виховання. Наприклад, їм допомагають з лікуванням, пошуком роботи, ремонтом. Тобто, роблять все необхідне для того, щоб дітей можна було повернути в родину.

За словами Вікторії Тищенко, президента БФ «Волонтери: Дорослі – дітям», не завжди батьки, у яких забрали дітей, ведуть маргінальний спосіб життя. Часом причиною стає важке матеріальне становище.

«Батьки знаходяться у складних життєвих обставинах, – розповіла вона, – і далеко не завжди це алкоголь чи наркоманія. Дуже часто це батьки, які в силу обмеженості власної освітньої діяльності в молодому віці, не здатні заробляти. Вони живуть у віддалених від Харкова селах, де нема роботи, де в зимовий період неможна заробити грошей. Вони живуть на дитячі виплати. А коли вони закінчуються – стає нічого їсти. І дітей забирають з сім‘ї в силу бідності. І таких батьків можна пристосовувати».

Тищенко також зазначила, що волонтери допомагають таким людям знайти освітні курси, де вони могли б опанувати нову професію, а також вирішують проблему з нестачею житла. Наприклад, волонтерка розповіла, що в Ізюмському районі є поселення, де були придбані будинки якраз для таких родин. Про це подбали волонтери та представники соціально відповідального бізнесу.

Нагадаємо, в Харківській області з 2017 року реалізується проект зі створення патронатних сімей. За словами волонтерів та соціальних працівників, це чудова альтернатива інтернатним закладам. Адже діти не тільки потрапляють в середовище, яке максимально наближене до сімейного, а й мають нагоду не розлучатися зі своїми братами та сестрами.

comments powered by HyperComments