Експорт харківських підприємств до країн ЄС збільшився на 40% — Світлична

П'ятниця, 28 вересня 2018, 13:20
За словами голови ХОДА, співпраця Харківщини з ЄС, починаючи з 2016 року, вже дала практичні результати.
Експорт харківських підприємств до країн ЄС збільшився на 40% — Світлична

Юлія Світлична зустрілась з главою Представництва Європейського Союзу в Україні Хюгом Мінгареллі. Вони обговорили стан соціально-економічного розвитку регіону, реформу децентралізації та об’єднання громад, а також співпрацю Харківської області з Євросоюзом. За словами голови ХОДА, така співпраця, яка триває з 2016 року, вже дала практичні результати.  

"Експорт харківських підприємств до країн Європейського Союзу збільшився з 2016 року на 40%, — розповіла Світлична, — з 2016 по 2018 рік на Харківщині реалізовано більше ніж 30 європейських проектів та програм, включаючи програми міжнародної технічної допомоги та деякі фінансові програми, зокрема”. 

Також голова ХОДА згадала про процес утворення ОТГ на території регіону. За її словами, за цей час було створено 17 ОТГ. Нині на їх території проживає більше 74 тисяч осіб, проте заплановано, що в подальшому їх кількість зросте до 100 тисяч. Зокрема, губернаторка підкреслила, що 4 харківські ОТГ увійшли до топ-20 найбільших в країні.  

Зокрема, Юлія Світлична на своїй сторінці в мережі “Фейсбук” повідомила, що під час зустрічі вона з Головою Представництва ЄС обговорила напрямки співпраці, які узгодили ще у 2016 році.  

“Пріоритети — розвиток промисловості, проекти з підтримки підприємництва та внутрішньо переміщених осіб, медична реабілітація учасників бойових дій, безпекові та освітні програми”, — наголосила губернаторка.  

За словами Світличної, бюджет Харківської області завдяки децентралізації зріс втричі. Це дозволяє провести ремонт на об’єктах, які не ремонтувалися не одне десятиліття. Зокрема, вона відмітила підвищення рівня бізнес-активності в області та розвиток міжнародного авіасполучення. Наприклад, у поточному році в  Харківському аеропорту відкрили ще 10 додаткових напрямків – сезонних та регулярних рейсів. Тепер Харківщина має до 100 рейсів на тиждень. 

“Коли ми чуємо, що є позитивний розвиток ситуації, це надзвичайно важливо для нас, — наголосив Хюг Мінгареллі, — ми абсолютно впевнені в тому, що місцеві та регіональні органи влади відіграють надзвичайно важливу роль у соціально-економічному розвитку країни. Ви дали дуже позитивні цифри, що свідчать про розвиток експорту та промисловості. Що стосується експорту, в нас також є позитивні дані, які підтверджують цю інформацію. Україна загалом та Харківщина, зокрема, дуже значним чином підвищили обсяги експорту до країн ЄС». 

За словами голови  Представництва ЄС в Україні, належним чином проведена децентралізація призводить до підвищення якості соціально-державних послуг, які надаються громадянам. В цьому плані ЄС готовий ділитися набутим досвідом.

comments powered by HyperComments