Україна вперше прийме європейську конференцію з раннього втручання. Батьки й фахівці зустрінуться заради розробки системи й просування закону

Понеділок, 8 жовтня 2018, 12:14
10-12 жовтня в Харкові (в Палаці студентів Юракадемії) відбудеться міжнародна конференція, присвячена ранньому втручанню – системі роботи з дітьми раннього віку з особливостями розвитку та їх родинами.
Україна вперше прийме європейську конференцію з раннього втручання. Батьки й фахівці зустрінуться заради розробки системи й просування закону

Конференцію, яку Європейська асоціація з раннього втручання (далі – РВ) щороку проводить в іншій країні Європи, Україна приймає вперше. Тут зберуться фахівці й батьки з України, США, Австралії, Бразилії, Еквадору, Грузії, Хорватії, Сербії, Таджикистану, Нідерландів, Португалії та інших країн.

Тема цього року – «Назустріч новій парадигмі – через партнерство професіоналів, сімей та суспільства».
На конференції, окрім іншого, презентують перші результати пілотного проекту з РВ, котрий проходить у Харківській, Закарпатські, Львівській та Одеській областях.
Однією зі спікерів конференції має стати леді Філіпа Рассел – одна з тих, завдяки кому Великобританія має одну з кращих у світі систем надання послуг дітям з інвалідністю та їх родинам. П’ятдесят років тому Філіпа не віддала свою дитину з інвалідністю до інтернату і все життя присвятила боротьбі за права дітей і сімей.

Участь у конференції близько шістдесяти батьків та тридцяти спеціалістів з України вже оплатили міжнародні донори: OSF-ECP, Британське посольство та UNIСEF Україна. Організатори також закликають українських доброчинців та лідерів місцевих громад, менеджерів медичних та освітніх закладів допомогти взяти участь у конференції батькам особливих дітей, фахівцям (психологи, педагоги, медики…) та студентам. Зареєструватися до участі можна на сайті конференції.

Учасники як отримають сучасні знання щодо використання методик РВ для роботи з дітьми й родинами, так і займатимуться розвитком батьківського руху, обміняються досвідом різних країн щодо стратегії впровадження РВ в громадах, проаналізують юридичні моделі побудови системи РВ в різних країнах. Окрім майстер-класів, дискусій, виступів науковців, практиків та розробників програм, цікавими для учасників будуть і спільні виступи батьків, котрі отримували послугу, – з фахівцями, що її надавали.
Однією з пріоритетних тем міжнародної зустрічі стане впровадження системи раннього втручання на національному рівні. В Україні працюють лише близько сорока команд РВ, і цього катастрофічно мало, адже потенційних отримувачів послуги – десятки тисяч.

«США свого часу закріпили послугу раннього втручання законодавчо, завдяки чому вона доступна кожній родині, яка того потребує, у кожному віддаленому кутку країни, – говорить співорганізаторка конференції Анна Кукуруза, голова БФ “Інститут раннього втручання”. – Першою європейською країною, котра ввела поняття РВ в закон, стала Португалія. Її досвід побудови системи РВ для нас особливо цікавий, бо це також країна з кризовою економікою. У різних країнах до створення системи підходять по-різному, головне – все менше лишається європейських країн, де держава дозволяє собі ігнорувати цю послугу, де громади не вкладаються в здоров’я дітей і добробут родин. Повсюдному та якісному наданню цієї послуги Україні, зокрема, допомогло б прийняття закону про РВ, внесення самого поняття раннього втручання в законодавче поле».

Напередодні конференції голова Європейської асоціації з РВ Ана Серано проведе триденний тренінг для громадських організацій різних країн, котрі працюють для надання послуг дітям з особливостями розвитку та їх родинам. Досвід Португалії, Болгарії, Грузії, Таджикістану та інших проаналізують в контексті українських реалій та децентралізації — ролі громад у наданні послуги.
Юристи погоджуються: є багато варіантів побудови системи РВ в Україні і домінуючою тут має стати роль громад: «Це цілком в силах громади — створити інтеґровану, комплексну послугу, де сімейний лікар разом із соціальним працівником будуть піклуватися про родину, виявляти проблеми на їх початковій стадії, підтримувати родину на всіх етапах реабілітації, інтеґрації та соціалізації дитини», — переконана Тетяна Гавриш, керуюча партнерка юрфірми ILF, котра багато років консультує Асоціацію неонатологів України.

Чим раніше вдасться виявити проблему, тим більше шансів ефективно допомогти дитині й родині, говорить психолог Інституту раннього втручання Анна Кравцова.«Батькам буває складно визначити, чи є якесь ускладенення у дитини звичайним етапом розвитку, чи ж сигналом про проблему, а фахівці подеколи грішать “втішними фразами” на кшталт "почекайте, переросте". Але найважливіші процеси в розвитку відбуваються саме в перші роки життя. Тому важливо навчати усіх, хто має справу з дитиною та батьками, – медиків, педагогів, психологів, соціальних працівників, – вміти вчасно розпізнати проблему та рекомендувати родині послугу раннього втручання».

Серед ключових спікерів конференції: PhD Ана Серано, голова Європейської асоціації з РВ (Португалія); Жозе Боавіда, координатор у представництві МОЗ Португалії національної системи раннього втручання; PhD Мерілін Еспе-Шервіндт, керівниця федеральних і державних проектів з РВ у США; голова відділу захисту дітей ЮНІСЕФ Україна Наїра Аветисян, котра займалася розробкою програм з РВ у у Східній Азії та Тихоокеанському регіоні та захистом прав дітей у колишніх радянських країнах, В’єтнамі та Сирії; Тетяна Міщук, завідувачка відділення РВ дитячого реабілітаційного центру «Джерело» (Львів, Україна); Ярослава Никаншин – голова руху “Батьки за раннє втручання”; Ноор ван Лоен, учасниця голландської батьківської організації BOSK; Емілі Варгас-Барон, директорка інституту RISE, експертка з питань планування та аналізу національної політики РВ та інші.

Конференція відбудеться за підтримки Міністерства соціальної політики України та проекту Європейського Союзу “Твіннінг” (“Підтримка органів влади України в розробці законодавчих та адміністративних засад для запровадження системи раннього втручання та реабілітації дітей з інвалідністю і дітей, які мають ризик отримати інвалідність”), Фундації відкритого суспільства (OSF), Дитячого фонду ЮНІСЕФ (Україна).

comments powered by HyperComments