Інклюзія на Харківщині - втілення планів в життя

Вівторок, 30 жовтня 2018, 17:35
Нарешті всі райони Харківської області охоплені послугами інклюзивної освіти. На 27 районів регіону наразі створено вже 30 інклюзивно-ресурсних центрів та 15 ресурсних кімнат.
Інклюзія на Харківщині - втілення планів в життя

В деяких районах, таких як Балаклійський та Богодухівський, навіть по дві. Як працює перші відкриті інклюзивно-ресурсні центри, та як починають щойно відкриті новачки- дізнавались наші кореспонденти. 4 перші центри було відкрито у Балаклійському, Богодухівському, Первомайському районах та місті Харків.

Богодухівський інклюзивно-ресурсний центр розмістився в Богодухівському ліцеї № 3. Тут створені всі умови для дітей з особливостями розвитку. У приміщенні провели капітальний ремонт та обладнали його спеціальними меблями, мультимедійним обладнанням та устаткуванням, що відповідає вимогам до таких центрів. Також тут є іграшки та матеріали для проведення занять за новітніми методиками. Центр надає корекційні послуги для всіх дітей Богодухівського району, які цього потребують.

 Серед перших відвідувачів центру були мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу Ірина Ришко. Ірина виховує 6 дітей від 8 до 19 років. До центру водить сина, який має вади мовленевого розвитку.

«Ми в захваті від цього центру. Дуже чекали на його відкриття. Тут чудові умови, діти себе почувають, як удома», - відзначила Ірина.

До розвитку інклюзивної освіти в Богодухівському районі долучилася й місцева ЗОШ № 2. Для учнів з особливими освітніми потребами тут відкрили ресурсну кімнату та медіатеку. У ресурсній кімнаті облаштували три зони: соціально-побутової реабілітації, навчальну та зону гри. Шевченківський район. Центр відкрився тут на початку вересня.

Заклад у Шевченковому розмістився в центрі населеного пункту в будівлі колишнього ліцею, яка довгий час не використовувалася. Капітальний ремонт, всі внутрішні роботи вже завершено: замінені вікна, підлога, система опалення тощо. У центрі створена спеціальна кімната для проведення групових занять, кабінет ЛФК, встановлено необхідне обладнання. Тут працюють психологи, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог, вчитель-реабілітолог. Окрім того, центру легко дістатися, є зручна транспортна розв’язка.

Як зазначають у закладі, створені всі умови, щоб надавати дітям якісні послуги. Центр радо чекає на дітей, яким рекомендована інклюзивна форма навчання, а також тих, які за психолого-педагогічними спостереженнями спеціалістів закладів загальної середньої освіти мають порушення мовлення та відставання у розвитку. Отримати консультацію тут можуть усі без винятку діти Шевченківського району. Створення центру профінансовано коштом обласного та районного бюджетів. І свіженький інклюзивно-ресурсний центр відкрився нещодавно у Мерефі в будівлі місцевої школи №6. Поява такого закладу назріла давно – розповідають чиновники. На сьогодні у районі, який обслуговує центр проживає понад 200 дітей, які потребують корекційної терапії. Раніше цим дітям доводилося їздити до обласного центру, щоб відвідати фахівців різного профілю. Тепер же послуга до них максимально наближена.

«Були приміщення, які можна було використати більш раціонально і Мереф’янська міська рада активно підтримала ініціативу губернатора області Юлії Світличної з впровадження інклюзивного навчання, а саме – створення інклюзивно-ресурсних центрів. Це тепер комунальна установа міськради, яка працює з дітьми від 2 до 18 років, які мають певні нозології і особливі освітні потреби. Для цього працює команда фахівців», - говорить начальник відділу освіти, культури та спорту виконкому Мереф’янської міськради Руслан Дейнека.

Щоб інклюзивно-ресурсний центр відповідав сучасним вимогам, будівлю капітально оновили. Зокрема, зробили кімнати для фахівців, які приймають дітей, кімнату для батьків, які очікують на своїх дітлахів. Санвузол також оновили для того, щоб його було зручно відвідувати дітям з особливими потребами.

«Приміщення були оснащені сучасними засобами технічними і сподіваюся, що буде дуже зручно. Найближчим часом ми дочекаємося поставки останнього обладнання дидактичного і залишилося отримати обладнання технічне, тобто ще декілька комп’ютерів, йдуть поштою ще меблі, які ми найближчим часом зберемо і поставимо», -говорить Руслан Дейнека.

У центрі працюють фахівці різного профілю. Зокрема, психолог, логопед, дефектолог. Найближчим часом діти зможуть отримувати і допомогу реабілітолога – розповідають у центрі.

«Я вже бачу по кількості людей, першу заяву ми отримали 30 серпня. У нас 28 заяв і ми вже видали 20 висновків. Майже кожного дня, навіть по декілька, якщо не враховувати вихідні дні», - говорить директор інклюзивно-ресурсного центру Мереф’янської міської ради Таїсія Педан.

comments powered by HyperComments