Епідемія грипу Харківщині не загрожує

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 2 листопада 2018, 13:21
На сьогоднішній день в Харківській області не було зафіксовано жодного випадку захворюваності грипом.
Епідемія грипу Харківщині не загрожує

Про те, яка нині епідеміологічна ситуація в регіоні, розповів заступник начальника Управління охорони здоров'я ХОДА Геннадій Бондарчук. За його словами, цього року епідеміологічний сезон розпочався 1 жовтня. І з цього моменту заклади охорони здоров‘я проводять щотижневий моніторинг захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції.

«За даними фахівців закладів охорони здоров‘я, на грип та респіраторні інфекції на сьогоднішній день захворіло 19 741 чоловік, – розповів Бондарчук, – з них діти – 13 412 осіб, що складає 67%. Показник захворюваності населення області на 100 тисяч за останні тиждень становить 176, 5 при пороговому рівні 626, 2. Це в 3,5 рази нижче порогового рівня, що відповідає епідеміологічним показникам».

Зокрема, у поточному сезоні було госпіталізовано 492 особи, з них 385 – це діти. На даний момент випадків захворювання на грип зафіксовано не було. Щодо України в цілому, то тут рівень захворюваності на 34,8 % нижчий за пороговий.  

Особливо ризикують захворіти на грип та ГРІВІ діти до 5 років, літні люди, вагітні жінки, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, легеневі та серцево-судинні захворювання. Особливо обережними потрібно бути тим громадянам, чия робота пов‘язана з великою кількістю людей – освітянам, медикам, продавцям тощо.  

Незалежно від поточного стану, медзаклади до спалаху захворюваності готові. Вже було приготовлено 750 ліжок для хворих, були закуплені необхідні медичні препарати та предмети захисту. Зокрема, медичні працівники пройшли додаткову підготовку.

За словами Бондарчука, запобігти захворюванню на грип та ГРІВІ можна за допомогою щеплення. На сьогоднішній день в аптеках Харківщини можна придбати два види вакцин – південнокорейського та французького виробництва. Їх ціна варіюється в межах 250-350 гривень. Безкоштовне щеплення людям з пільгового контингенту не передбачене.

comments powered by HyperComments