Як Харків опинився серед лідерів європейських міст за ефективністю інвестицій

Четвер, 20 грудня 2018, 19:58
Завдяки сміливим і значним проектам розвитку Харкову вдалося стати найефективнішим містом в Європі в сфері інвестиційної діяльності.
Як Харків опинився серед лідерів європейських міст за ефективністю інвестицій

У цьому чимала заслуга мера Харкова Геннадія Кернеса і Президента України Петра Порошенка.

Нове життя економіки

У вересні 2018 року, в ході візиту до Харкова, Петро Порошенко заявив, що торговий оборот області зріс на 21%. Це сталося за рахунок того, що підприємства змогли в складних умовах знайти нові ринки збуту і не просто врятувати промисловість Харківщини, а й вивести її на більш високий рівень.

У 2016 році після майже річного простою Харківського тракторного заводу (ХТЗ) в ситуацію втрутився голова держави. Петро Порошенко підтримав стратегічний інноваційний план розвитку підприємства, і вже на початку січня 2017 року на ХТЗ приступили до модернізації приміщень, обладнання, впровадження новітніх технологій. До кінця року завод випустив перші 794 трактора. У його розвиток на початковому етапі було інвестовано 300 млн грн. Відновлення повноцінної роботи ХТЗ вдихнуло друге життя і в численні підприємства суміжних галузей.

Підсумок спільних зусиль мера і Президента у наявності: з початку 2018 року в Харкові і області створено понад семи тисяч робочих місць. Люди повертаються на промислові підприємства. Харківський тракторний завод завантажений, виробляє реальну продукцію, яка дуже потрібна сільгоспвиробникам.

Нині Харківська область є єдиним промислово розвиненим регіоном України, в якому виробництво зростає безперервно вже два роки поспіль. Зростання становить більше 6%, а в машинобудуванні - майже 10%.

Марафон інфраструктури

Наприкінці вересня відбулася ще одна знакова подія. В експлуатацію після капітального ремонту здано траса державного значення Харків - Охтирка ». По дорозі щодоби проїжджають до 20 000 автомобілів. Однак з 1950-х років вона жодного разу не ремонтувалася. Петро Порошенко акцентував увагу на необхідності повноцінного ремонту в найкоротші терміни. І завдяки відповідальним, злагодженим діям міської і обласної влади, роботи були виконані менш ніж за рік. Відремонтовано 103,4 км дорожнього покриття. Вартість проекту склала 1,4 млрд грн.

До 2023 року в міжнародному аеропорту «Харків» з'явиться новий термінал, що дозволить збільшити пасажиропотік до 1,8 млн осіб на рік. Крім того, в 2018 році Харківська міська рада привернула відразу кілька великих інвестицій: Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк виділили € 320 млн на продовження будівництва метрополітену і закупівлю нових вагонів. Всесвітній банк вкладає $ 40 млн в будівництво багатофункціонального комплексу з переробки та утилізації побутових відходів. Триває реалізація програм іноземних інвесторів з реконструкції очисних споруд, модернізації тепломереж, підвищення енергоефективності житла, оновлення рухомого складу наземного громадського транспорту.

Завдяки настільки активному розвитку промислово-соціальної інфраструктури провідне світове видання FinancialTimes визнало Харків найефективнішим містом в Європі в сфері інвестиційної діяльності.

«Повноваження Харківської міської ради дозволили ініціювати ряд пропозицій щодо вкладення в інфраструктуру для найбільших інвестиційних банків Європи та світу. І нині, після складних переговорів, за підтримки Президента та центральної влади, дуже професійному, ці проекти працюють, і стають прикладом для інших міст України», - говорить Геннадій Кернес.

Як підвищити соціальний добробут

Нещодавно міська рада Харкова затвердила амбітну, але абсолютно реалістичну програму соціально-економічного розвитку на 2019 рік. На особливу увагу заслуговують перспективи розвитку житлового будівництва і створення понад 20 тисяч робочих місць.

Очікується введення в експлуатацію 400 тис.кв.м житла, що на 7,2% більше, ніж в 2017 році. Це дозволить більш ніж 15 тисячам харків'ян поліпшити свої житлові умови.

Крім того, місто продовжить реалізовувати муніципальні програми пільгового іпотечного кредитування, надавати безкоштовне житло сім'ям, в яких народилася трійня. Щасливими багатодітними новоселами в 2019 році стануть 120 сімей. Триватимуть роботи по ремонту покрівель, реконструкції скверів, будівництва спортивних майданчиків та облаштування внутрішньо квартальних територій. І те, що це не порожні обіцянки, кожен з нас знає на власному досвіді.

Гроші йдуть в регіони

Позитивна динаміка розвитку Харкова і впевнене зростання макроекономічних показників України в цілому стали можливими завдяки децентралізації влади, реформи місцевого самоврядування. Протягом багатьох років політики всіх мастей і президенти лише говорили про необхідність посилення повноважень органів місцевого самоврядування та надання їм фінансових преференцій. Адже раніше кожну копійку містах доводилося буквально видирати в київських кабінетах. Однак зробити реальний прорив в цьому стратегічному для українських міст напрямку вдалося виключно завдяки принциповій позиції Петра Порошенка.

Харків вперше отримав право самостійно розпоряджатися левовою часткою зароблених коштів: вкладати гроші в будівництво нових шкіл і дитячих садів, ремонтувати дороги, підтримувати стратегічні об'єкти економіки регіону, реалізовувати актуальні соціальні програми, розвивати медицину, належним чином дбати про ветеранів та багатодітних сім'ях. Децентралізація дозволила збільшити бюджет розвитку Харківщини в кілька разів. Завдяки цьому вже до нового року буде завершено реконструкцію Харківської філармонії. У ній з'являться три зали, в тому числі зал органної музики, музей музичної культури, бібліотека, студія звукозапису. Розпочато будівництво нового сучасного онкологічного центру, безліч інших масштабних проектів. За оцінками європейських і вітчизняних експертів, децентралізація влади стала найуспішнішою реформою, ініційованої Президентом України Петром Порошенко.

Без оглядки на рейтинги

Говорити про позитивні зміни в Харкові, як і в Україні в цілому, за п'ять останніх років можна довго. Країна перетворилася до невпізнання. Медична реформа дозволила забезпечити людей доступними за ціною ліками. Стало можливим персоналізоване медичне обслуговування у сімейних лікарів. У сільській місцевості почали відкриватися обладнані за європейськими стандартами фельдшерсько-акушерські пункти та поліклініки. А головним підсумком реформування освіти стало виявлення і розвиток творчих індивідуальних здібностей кожної дитини. Все це було втілено виключно завдяки тісній співпраці держави і територіальної громади Харкова.

Війна не додає влади рейтингів. Однак безумовна повага до Петра Порошенка викликає те, що він не боїться нападок і критики, діє без оглядки на політичні ризики, приймає нестандартні управлінські рішення, навіть якщо вони здаються комусь непопулярними. Діяти інакше сьогодні не можна. Головне те, що закладено міцний фундамент європейського майбутнього України.

comments powered by HyperComments