В Харкові колядувало близько 60 вертепних колективів (ФОТО)

Юлія Гуш  |  Неділя, 13 січня 2019, 08:32
В місті стартував “Вертеп-фест-2019”, який об’єднав колядників з різних куточків України.
В Харкові колядувало близько 60 вертепних колективів (ФОТО)

Вчора в Харкові розпочався щорічний фестиваль вертепів “Вертеп-фест-2019”, в якому беруть участь мешканці всіх областей України. За словами організаторів, того дня в місті колядувало близько 60 різноманітних колективів — як аматорських, так і професійних, які мають значний досвід в проведенні та організації вертепів.  

“Сьогодні вся Україна представлена на фестивалі, — розповіла головна координаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова, — серед колективів є й аматори, які спеціально для фестивалю збираються та проводять репетиції. Є і колективи, які виступають вже багато років, вони є професійними. Цього року є свої особливості. По-перше, акція “Нова радість настала” вперше стала всесвітньою. Бо до нас приєднуються не тільки 30 міст України, але й 5 європейських країн. Крім того, цього року у нас є мобільний додаток, який допоможе орієнтуватися в нашому фестивалі... Він допоможе нашим гостям відчути себе в Харкові як вдома. Ми запрошуємо їх пізнати Харків, любити Харків і якомога частіше до нас приїжджати”. 

Концерти та виступи вертепних колективів проходили на площі Свободи, біля ХНАТОБу, у Військовому шпиталі, дитбудинках та просто на вулицях міста. Відзначився перший день фестивалю парадом вертепів та акцією зі спільного виконання колядки “Нова радість настала”. Ірина Голубєва, керівниця акції,  розповіла, що її ідея виникнула під час першого Вертеп-фесту. Тоді в акції взяли участь тільки три міста. Згодом організатори вирішили об’єднати всі міста України. І цього року вона стала не просто всеукраїнською, а міжнародною: почали приєднуватися колективи з інших країн, які також захотіли взяти участь у флешмобі.  

“Таким чином, ми сподіваємося, цей одночасний спів об’єднає всіх українців і тих, хто їх підтримує, — заначила Голубєва, — і що ця спільна коляда, цей український спів зробить такий купол добра, любові та миру. Та підтримає всіх тих, хто підтримує України де б вони не знаходились”.  

Одним з колективів, представлених на фестивалі, є “Віфлеємська зоря” з Івано-Франківської області. Її учасники виступають в Харкові з першого дня заснування. І з кожним роком все більше людей приєднується до колективу. Цього року він об’єднав 50 артистів, які познайомлять мешканців міста з західною традицією колядування.  

“Наш колектив існує з 2007 року, — розповів Іван Вацеба, керівник колективу, — кожного року він розширюється. У нас є дуже багато колядок. Нас тут тепло приймають. Ми вже сюди в третій раз приїжджаємо. Дуже приємно, що люди із захопленням слухають наші українські колядки, наші традиційні вертепи. Вертеп базується на традиційному сценарії, але обов’язково в ньому присутні історичні моменти. Це князі, Богдан Хмельницький, Данило Галицький, Володимир Великий. Крім того, ми висміюємо всі негативні моменти, які є в нашій Україні, в політиці, в суспільно-економічному житті. Бо вертеп має завжди висвітлювати весь негатив, а також підкреслювати той позитив, який має прийти разом зі звісткою народження Ісуса Христа”.  

“Що стосується походження нашого колективу, то воно давнє, — розповіла Олександра Боднар,   художній керівник колективу, — адже в нашому регіоні ця традиція ніколи не вмирала. Існує не один, а дуже багато колективів. В основі нашого різдвяного дійства —  це народження Ісуса Христа. Далі в нас порушується тема миру, війни на Сході, тема народовладдя, тема влади. Ми висміюємо тих депутатів, які своїм мандатом виборюють не права народу, а свої амбіції.... Ми пишаємося тим, що саме Харків став таким центром відродження різдвяних традицій, колядок, щедрівок. Саме вертепного дійства. Коли ми приїжджаємо, нас завжди тепло зустрічають”. 

Сьогодні в Харкові продовжать вертепувати. Цікавою подією останнього дня фестивалю стануть “Етновечорниці”, під час яких учасники зможуть поспілкуватися та обмінятися досвідом. Зокрема, там будуть присутні представників різних етнічних спільнот міста, які розкажуть про свої зимові традиції. 

comments powered by HyperComments