Виборча кампанія на Харківщині стартувала з масової “благодійності” політиків 

Юлія Гуш  |  Середа, 30 січня 2019, 14:00
Про те, як пройшов перший місяць виборчої кампанії, розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області Микола Зінченко.
Виборча кампанія на Харківщині стартувала з масової “благодійності” політиків 

За його словами, перший місяць виборчої кампанії в Харківській області був доволі млявим та неактивним. Але разом з тим вже була зафіксована чимала кількість порушень виборчого законодавства, як реальних, так і потенційних. Зінченко зазначив, що кампанія стартувала з масової благодійності партійців, потенційних кандидатів та чинних депутатів. 

“Почнемо з того, що представники Радикальної партії Олега Ляшка вітали вихованців дитячих садків в Первомайському районі, — розповів координатор, — також вони відвідали Харківський міський центр соціально-психологічної реабілітації, дарували подарунки з цукерками дітям. Доволі веселим моментом було те, що в Куп'янському районі депутатка місцевої ради влаштували дітям концерт. Також представники куп’янської “Батьківщини” займалися роздачою подарунків з цукерками місцевим дітлахам”.  

Також Микола Зінченко розповів, що депутатка обласної ради, голова харківського осередку партії “Наші” Валерія Мураєва роздавала солодощі дітям під час відкриття ялинки в Змієві. Також вона разом з головою міської організації партії в Зміївському виховному комплексі №1 дарувала спортивні костюми, солодощі, фрукти. В свою чергу голова печенізької районної організації БПП “Солідарність”  Лариса Ярова привітала з Рівзом дітей, чиї батьки брали участь в бойових діях в зоні ООС та подарувала їм солодощі. В Дворічанському районі голова місцевого осередку БПП “Солідарність” Ірина Григоренко також дарувала дітям набори з цукерками. А депутатка харківської обласної ради від “Опозиційного блоку” Світлана Білохвостенко передала вихованцям Чугуївського Центру соціально-психологічно реабілітації солодощі.  

Не залишаються осторонь і народні депутати, які представляють Харківщину у стінах Верховної ради. Наприклад, Валерій Писаренко займався роздачею подарунків з цукерками в дитсадках. На Харківщині цим займався Олександр Грановський від БПП. Проте не одними солодощами живі кандидати. Дмитро Шенцев під час Нового року відвіз велику кількість дітей в цирк. Таку ж поїздку фінансував і Віталій Хомутиннік. 

За словами Зінченка, подібна “благодійність” порушує норми виборчого процесу. Через таку практику у людей виникає підміна понять. Вони вважають, що це прямі обов’язки депутата — постійно їм щось дарувати.  

Також поширеним порушенням є розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, що суперечить чинному законодавству. Було помічено білборд на користь Андрія Садового в Ізюмі, Сергія Капліна, Євгена Мураєва, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко та Олега Ляшка в Харкові. Також по області була зафіксована чимала кількість плакатів Олександра Вілкула, які розміщувались просто на стовпах. А це порушує правила ведення агітації та благоустрою міста.  

Зінченко розповів, що у зв’язку з цим представники “ОПОРИ” звернулися з відповідними матеріалами до Нацполіції та висунили прохання притягнути причетних осіб до адміністративної відповідальності. Вона передбачає штраф за розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних. Тепер все залежить від правоохоронців, зазначає Зінченко. Проте він розповів, що з 27 заяв з приводу порушень правил агітації тільки по одній був складений адмінпротокол. 

comments powered by HyperComments