Тихо та без довгих промов: як в Харкові згадували Небесну сотню (фоторепортаж)

Юлія Гуш  |  Четвер, 21 лютого 2019, 09:24
20 лютого в парку Шевченка харків‘яни згадували трагічні події п‘ятирічної давнини.
Тихо та без довгих промов: як в Харкові згадували Небесну сотню (фоторепортаж)

Того дня активісти харківського Євромайдану влаштували акцію під назвою «Краще помовчати». В її межах всі присутні вшанували пам‘ять героїв Небесної сотні та пригадали буремні події Революції гідності. Тоді було вирішено відмовитися від надто довгих та гучних промов. Натомість на тому самому майданчику, де 5 років тому проходили мітинги, було розміщено портрети 107 загиблих.  

«В цей день ми вирішили нічого не говорити, не виголошувати жодних промов, не спілкуватися з громадянами на предмет того, що було чи не було зроблено, – розповіла Ярина Чаговець, співкоординаторка харківського Євромайдану, – приємно спостерігати, що люди підходять до тих фотографій та читають, хто саме там зображений. Бо наші харків‘яни знають Сергія Нігояна, який загинув одним з перших. І про Жизневського. Але надалі люди не сильно знають імена наших героїв Небесної сотні. І зараз вони мають змогу всіх пом‘янути, зі всіма поспілкуватися. Така акція – єдина в Україні. Дуже приємно, що нам вдалось це зробити».  

До портретів підходили люди, підносили квіти та запалювали лампадки. Вони зупинялися біля тієї чи іншої світлини та просто вдивлялися в обличчя загиблих. За словами Чаговець, саме ця імпровізована інсталяція має повторитися в пам‘ятнику, який згодом з‘явиться на площі героїв Небесної сотні.

«Хочу сказати, що ця дистанція – 5 років – вона дуже важлива, – наголосила Лідія Стародубцева, кінорежисерка, – вона є таким маркером переходу в іншу позицію. 5 років ми ще живемо у тому болі і тій трагедії, у стражданнях. А після буде вже історія. Це перехід до рефлексії. Це перехід до осмислення тих подій. Знаходячись всередині, ми нічого не можемо помислити від того болю. А це вже перехід до великої історії».

Більшість людей, зображених на фото, загинули в Києві від куль снайперів. Серед них були троє харків‘ян – Євген Котляр, Юрій Паращук і Владислав Зубенко.

comments powered by HyperComments