Харківський театр не стане комунальною власністю

П'ятниця, 1 березня 2019, 18:03
Харківська облрада не підтримала проект рішення про передачу будівлі ХНАТОБ в обласну комунальну власність
Харківський театр не стане комунальною власністю

Проект рішення про готовність Харківської обласної ради прийняти в обласну комунальну власність ту частину майнового комплексу Харківського національного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка, яка належить державі, не набрав більшості голосів.

Як передає прес-служба театру, на сесії облради 28 лютого ідею підтримали 55 депутатів (всього в складі обласної ради 120 депутатів).

Перший заступник генерального директора ХНАТОБ Ігор Тулузов, коментуючи результат голосування зазначив, що це «перемога здорового глузду».

Важливу роль, сказав він, зіграв лист за підписом міністра культури Євгена Нищука, в якому той висловився категорично проти запропонованої депутатами ініціативи і заявив, що міністерство, як і раніше, наполягає на відновленні майнового комплексу театру за рахунок передачі обласної комунальної власності в державну. І.Тулузов також подякував депутатам, які підтримали театр, зокрема, тих, хто виступив з трибуни: Олександру Котукову, Дмитру Булаху, Едуарду Рубіну, Тетяні Бідняк.

І.Тулузов підкреслив, що ХНАТОБ буде домагатися відновлення майнового комплексу саме на тій платформі, яку пропонують Мінкульт і Кабінет міністрів України.

Як повідомлялося, керівництво театру вважає, що ідея депутатів ставить під загрозу існування Національної опери в Харкові як такої, оскільки загрожує довгостроковим конфліктом інтересів між власником будівлі і творчою частиною. Відновлення єдиного майнового комплексу театру в держвласності необхідно, щоб забезпечити безпеку об'єкта, повноцінний цикл підготовки вистав і нормальну інженерно-технологічну експлуатацію будівлі. Саме через половинчасте рішення облради в 2012 році, коли майновий комплекс театру був роздрібнений, всі ці внутрішні процеси виявилися порушеними.

Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В.Лисенка відкрив восени свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі - 65 оперних і балетних постановок. Протягом року на великій сцені грається 270 власних спектаклів, в минулому сезоні тут випущено 8 прем'єр. Тільки театральна трупа об'єднує понад 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб. Восени театр відкрив сезон під новим «говорить» брендом - Схід Опера, який покликаний оновити сприйняття театру і запустити ідею розвитку театру європейського зразка, як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище. Під новим брендом театр уже провів ряд національних та міжнародних проектів.

 

comments powered by HyperComments