«Місце жінки – всюди»: як в Харкові відзначили День жіночої солідарності (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 8 березня 2019, 16:08
Основною темою цьогорічного маршу стали проблеми жінок в їх професійній діяльності.
«Місце жінки – всюди»: як в Харкові відзначили День жіночої солідарності (фото)

Сьогодні, 8 березня, в Харкові відбувся Марш жіночої солідарності. Цього року захід проходив під гаслом «Місце жінки – всюди» і мав на меті привернути увагу до тих проблем, з якими стикаються жінки у своїй професійній діяльності.  

«Ми говоримо не тільки про професії, ми говоримо ще про те, що місце жінки і в громадському та міському просторі, – розповіла координаторка проектів ГО Харківське Жіноче Об'єднання «Сфера» Анна Шаригіна, – але професії – це те, де найбільш яскраво жінку зсувають в приватний простір. Наприклад, з керівних посад, де не дуже багато представлено жінок. Зокрема, на керівних посадах великих підприємств, рухів, організацій».

Вона підкреслила, що не вважає 8 березня радянським святом. Бо незважаючи на те, що свого часу жіночий рух іноді об’єднувався з політичними, на сьогоднішні день мова йде просто про українських жінок. Також Шаригіна додала, що українській історії були профеміністично налаштовані жінки.  

«Але ставлення до жінок все ще залишається надто консервативним та стереотипним, – зазначила вона, – це те, що стигматизує жінок, не дає їм бути повноцінними громадянками та реалізуватися в Україні. Наш марш – зовсім не про радянське свято. А, скоріше, про те положення українських жінок, яке ми маємо наразі в Україні. Ми хочемо маршем зробити видимими жінок, жіночі голоси. Бо, наприклад, коли великі групи чоловіків збираються та йдуть своєю ходою – то зазвичай в цій ході дуже мало про цінності, які  важливі для жінок. Ми хочемо цим маршем зробити видимими проблеми жінок саме в нашому місті. Це, зокрема, проблема безпеки, неінклюзивності простору, нереалізованості жінок в місті».    

Марш стартував неподалік Палацу дитячої та юнацької творчості. Учасниці та учасники тримали в руках плакати з надписами  «У професій немає гендерів», «Б’є – значить сяде. Ні романтизації насильства!», «Кожного разу, коли тобі кажуть замовкнути, говори голосніше», «Свобода, рівність, сестринство» тощо. Знайшлося місце і для гумору. В межах маршу відбувся невеличкий іронічний перформанс на тему того, як патріархальне та вкрай консервативне суспільство бачить роль жінки.  Тільки тут на її місці були чоловіки з покритими обличчями, які йшли на повідку у владної пані.  

«Ми сьогодні зробили доволі кумедну відсилку та перевернули цю ідею, – розповіла Ксенія Лісна, – тут на чолі стоїть жінка, яка тяжіє до матріархального суспільства, а не патріархального. І це висміює основні цінності патріархального суспільства. Тут чоловіки вдягнені в хіджаби. І на банері  основний лозунг – «Чоловіки мріють бути приборканими». Цей лозунг часто використовується в протилежному руслі – «Жінки мріють бути приборкані» – в патріархальному дискурсі. І це наша сатира на подібні коментарі».

 

Згодом учасниці та учасники маршу рушили по Сумській вулиці в напрямку площі Конституції. Вони виголошували лозунги «Бунтуй, кохай, права не віддавай», «Сестри та брати – рівні в боротьбі», «Права людини понад усе», «Нас не треба захищати, на нас не треба нападати» тощо. Після завершення ходи діяв вільний мікрофон, де всі охочі могли поділитися своїми думками про становище жінки в соціумі та поговорити про наболіле.  

 

comments powered by HyperComments