Харківщина тепер ширше представлена на сторінках Вікіпедії

Юлія Гуш  |  Середа, 20 березня 2019, 18:20
Сьогодні в Харківській обласній науковій бібліотеці пройшло нагородження переможців конкурсу «ВікіХарківщина 2018».
Харківщина тепер ширше представлена на сторінках Вікіпедії

З 5 по 18 листопада 2018 року в Харківській області проходив конкурс статей та фотографій «ВікіХарківщина 2018», в якому взяли участь співробітники та читачі публічних бібліотек. В його межах всі охочі могли писати та доповнювати статті з краєзнавчої тематики, а також робити світлини місцевих пам‘яток та цікавинок. Всі написані статті мали стосунок до Харківщини – її населених пунктів, науковців, митців, письменників, бібліотек, музеїв тощо.

«Насправді, про Харківщину було не так багато хороших статей, як, наприклад, про більш україномовні регіони – таких як Львівщина, Київщина, Полтавщина, – розповів співорганізатор конкурсу та представник ГО «Вікімедіа Україна» В’ячеслав Мамон, – так сталося, що ми більш російськомовний регіон. Але ми хотіли, щоб україномовної інформації було набагато більше. Під час заходу ми проводили багато тренінгів – як в Харкові, так і в районах. Я хочу сказати, що цей конкурс нам вдався».

За його словами, харківській конкурс отримав високі оцінки від керівництва «Вікімедії», він був удостоєний обговорення на найвищому рівні. Перше місце в індивідуальному заліку в номінації «Найбільший внесок по Харківській області» дісталося Олені Алексіковій. Вона ж удостоїлась першого місця в номінації по поліпшенню статей. А найбільший внесок по створенню фотографій зробила Ольга Цимбал, яка зайняла перше місце у відповідній номінації.

«Я дуже щаслива, що ми нарешті підбили підсумки, – підкреслила  Наталія Ластовець членкиння правління ГО «Вікімедіа Україна», – і, звичайно, дуже хочеться привітати наших переможців. Всього на конкурс було подано 60 статей, але з них тільки 43 пройшли саме на журі конкурсу. Це сталося тому, що були певні обмеження кількості байтів. Було подано 77 фотографій. Була пророблена велика робота як бібліотекарями по написанню статей, так і нами – по їх оцінюванню».

За її словами, самі статті оцінювалися за досить простою формулою: загальний бал вираховувався відповідно до ваги самої статі та її якості – оформлення, вікіфікації та наповнення. В оцінці фото враховувалася їх унікальність та об‘єм. Загалом, на Харківщині такий конкурс проводиться вперше. Організатори вже планують провести аналогічний захід в поточному році.

comments powered by HyperComments