На Харківщині почали карати за булінг

Юлія Гуш  |  Понеділок, 25 березня 2019, 16:31
На території Харківського регіону було складено три протоколи про адміністративні порушення по факту булінгу.
На Харківщині почали карати за булінг

19 січня поточного року в Україні вступив в силу закон про булінг, який передбачає покарання як для самих учасників цькування та їх батьків, так і для вчителів, які залишилися байдужими до даної проблеми.  

“Таке поняття, як булінг, воно нове, – зазначив інспектор відділу ювенальної превенції ГУНП в Харківській області Костянтин Шеремет, – хоча саме явище не є новим. Всі ми прекрасно про це знаємо, бо самі з цим стикалися під час навчання. Закон вступив в силу 19 січня. Там було визначено поняття булінгу”.  

За його словами, булінг – це систематичні прояви фізичного, психологічного, економічного та соціального насильства серед учасників навчального процесу, а також бездіяльність під час подібних дій. Під це поняття підпадають також агресивні та принизливі дії в інтернет-мережі – так званий “кібербулінг”. Тепер, згідно чинному законодавству, відповідальність за булінг несуть вчителі, діти та їх батьки. Також це стосується керівника навчального закладу, який не повідомив правоохоронним органам про даний факт.  

“На сьогоднішній день на момент вступу в силу даного закону на території Харківського регіону було складено три протоколи про адміністративні порушення по факту булінгу, – розповів Шеремет, – і  вже є перше судове рішення про привернення до відповідальності батьків підклітка, який ще не досягнув віку самостійної адміністративної відповідальності. І суд наклав штраф у розмірі 850 гривень по відношенню до мами. Це було в місті Ізюм. Рішення  вступило в силу 21 березня”.

Зокрема, він розповів, що часом цим законом можуть зловживати задля вирішення власних конфліктів. Наприклад, під тиском можуть опинитися батьки та діти, які відмовились здавати гроші на чергові потреби школи.  

“Так буває, – додав Шеремет, – до одного з відділів поліції поступило повідомлення від адміністрації школи про те, що з боку дитини чиниться булінг. Є навіть висновок від школи щодо булінгу. Ми почали проводити перевірку. І щодо дій, які вказані там, і щодо об’єктивності висновку школи. Виявилося, що одна мама об’єднала навколо себе інших батьків, дітей почали налаштовувати проти дитини. Ми розуміємо, що в шкільному середовищі у дітей може бути різна поведінка. Але по нашим висновкам виявилося, що там причин для привернення батьків до відповідальності немає. Але є такі підкилимні ігри, які привели до неадекватної оцінки з боку колективу”.

Зокрема, на сьогоднішній день зміни до Закону про освіту зобов’язують навчальні заклади протидіяти булінгу. Зокрема, мають проводитися профілактичні заходи задля попередження цього згубного явища, а при наявності факту булінгу повинна бути створена комісія по його розслідуванню. Також адміністрація школи повинна повідомляти про правопорушення до правоохоронних органів.  

Як зазначив декан факультету кіберполіції ХНУВС В’ячеслав Марков, протидіяти булінгу можна навіть зі сторони громадськості в тій же інтернет-мережі. Адже школярі нерідко фільмують факти знущань та викладають їх в широкий доступ. Але разом з тим деякі сервіси, як Youtube та Facebook, дають можливість блокувати проблемний контент після скарг користувачів.  

“Люди в соціальних мережах не повинні лінуватися та проходити повз інформацію, де є сцени насильства, – підкреслив Марков, – а постаратися хоча банально поскаржитися. Справа в тому, що через скарги одного користувача дана публікація може бути  заблокована на декілька годин, а якщо скарги будуть від декількох людей – буде заблокована на 2-3 доби. Якщо скарг буде до 10, то ця інформація може бути видалена. Також може бути заблокований акаунт”.

Але разом з тим анонімність інтернету може грати на руку булерам, яких не так просто привернути до відповідальності. Адже ніщо не заважає їм викладати подібний контент з анонімних акаунтів, зазначив Марков.  
 

 

comments powered by HyperComments