Українськім підприємцям доведеться ретельніше дбати про якість своєї продукції

Вівторок, 9 квітня 2019, 14:29
Для того, щоб вийти на ринки ЄС та бути конкурентоспроможними, підприємці повинні дотримуватися системи НАССР.
Українськім підприємцям доведеться ретельніше дбати про якість своєї продукції

Про це розповіли Олександр Чумак, президент Асоціації приватних роботодавців та Іван Волос, провідний аудитор Системи менеджменту харчової безпеки за міжнародним стандартом FSSC 22000 і стандартам НАССР. За їх словами, сьогодні перед представниками харчової промисловості встають нові задачі та вимоги щодо збуту своєї продукції в країнах ЄС. Зокрема, іноземні партнери бажають бачити на українських підприємствах ефективну систему управління безпекою харчових продуктів на основі принципів НАССР, які діють в більшості розвинутих країн світу.

За словами експертів, питання щодо безпеки харчових продуктів стало особливо гострим у зв‘язку з намірами України вступити в ЄС. А основна ідея НАССР полягає в тому, щоб сконцертувати увагу на етапах та умовах виробництва, які є критичними для безпеки харчових продуктів. Тому було вирішено ознайомити харківських підприємців з системою НАССР – в межах проекту МФ «Відродження» «Адаптація окремих норм Угоди про асоціацію Україна – ЄС і підвищення освіченості малого і середнього бізнесу про їх виконання щодо ефективного запровадження системи забезпечення якості харчових продуктів в Харківській області».  

«Ми підписали угоду про асоціацію з ЄС, – розповів Олександр Чумак, – і ця угода свідчить про те, що всі її підписанти, в тому силі країни Євросоюзу, беруть на себе зобов‘язання дотримуватися тих норм та зобов‘язань, які підписані в угоді. У зв‘язку з тим в українського бізнесу виникають деякі обов‘язки для того, щоб зробити крок назустріч європейському ринку. В тому числі і в сфері безпеки харчових продуктів. Наш проект направлений саме на те, щоб проінформувати бізнес Харківської області щодо системи НССР, норми якої треба виконати для того, щоб мати можливість виходити на ринок ЄС та конкурувати з європейськими виробниками».

«В Євросоюзі першим та важливим є людина та її безпека, – зазначив Іван Волос, – і потрібно розуміти відмінності між якістю продукту та безпекою».

За його словами, ці поняття можуть не співпадати і привів відповідний приклад: виробник може надати якісні та свіжі стейки, проте в ресторані можуть грубо порушити всі санітарні норми – і так продукт стане небезпечним для споживача. А система НАССР в першу чергу направлена на безпеку продукту. Вона має на меті мінімізувати ризики та зрозуміти, яких небезпечних факторів можна уникнути на всіх стадіях реалізації продукту.

comments powered by HyperComments