Харківщина та Польща будуть разом розширяти свою присутність на ринку Азії – Світлична

Понеділок, 13 травня 2019, 13:37
Така домовленість була досягнута головою ХОДА та керівництвом Польсько-азіатської торгової палати в межах зустрічі у Варшаві.
Харківщина та Польща будуть разом розширяти свою присутність на ринку Азії – Світлична

Юлія Світлична була головою делегації Харківщини. До неї входили керівники області, депутати облради та бізнесмени. Під час робочої поїздки до Варшави голова ХОДА провела зустріч з керівниками Польсько-азіатської торгової палати. Під час бесіди з її президентом Янушем Пєхоцінські та віце-президентом Ельжбєтою Бодьо були обговорені питання розширення бізнес-контактів Харківського регіону та Польщі, а також спільну роботу на ринку Азії.

За словами Юлії Світличної, Польща є найбільшим партнером Харківщини в ЄС, торгівля з яким відрізняється динамічним розвитком. За 2018 рік експорт регіону до Польщі був збільшений у 1,7 рази. Зі спільного: є розвинена промисловість та агропромисловий комплекс, сфера ІТ, є широкі можливості залучати наукові установи і виші до створення наукомісткого продукту. Як підкреслила голова ХОДА, об’єднання зусиль є логічним рішенням для досягнення максимального ефекту.

Під час зустрічі зазначалося, що найбільший потенціал властивий співробітництву в аграрній сфері. Згідно зі підсумками за 2019 рік, Україна зайняла місце у ТОП-3 постачальників продовольства до Євросоюзу. Були обговорені шляхи подальшого розширення постачання агропродукції на ринок країн Європи, можливості залучати інвестиції у переробну промисловість і виробництво готових харчових продуктів на території Харківської області. Тут одним з важливих інструментів повинен бути спільний інтернет-майданчик з пошуку партнерів по бізнесу, яким будуть користуватися аграрії.

В обговоренні також знайшлося місце розвитку співпраці в галузі ІТ. Згідно домовленості, у Польщі мають організувати низку презентацій харківських ІТ-компаній. Також мова пішла про співпрацю українських та польських промислових підприємств для їх реалізації на азійських ринках. Як зазначила Світлична, в останні роки Харківський регіон активно виходить на ринок Азії та працює над залученням інвестицій. Зокрема, мова йде про такі країни, як Китай, Японія та Корея.

За словами губернаторки, в області побудований офіс у китайській провінції Хейлунцзян. Неодноразово проходили зустрічі з їїделегаціями. Найближчими днями запланована ще одна. Крім того,  делегації провідних країн Азії є постійними учасниками та гостями Міжнародного економічного форуму, який проходить у Харкові. Минулого року серед них були і представники бізнесу. Як підкреслила Світлична, вже є результати такого співробітництва. Тепер можна розраховувати на подальший розвиток. Це дає значні перспективи щодо об'єднання можливостей Харківської області та Польщі.
 

 

comments powered by HyperComments