Порушення прав ув‘язнених стали звичними реаліями для харківських тюрем – правозахисники

Юлія Гуш  |  Понеділок, 3 червня 2019, 18:12
Чимало нарікань викликають численні побиття та жахливі умови утримання в місцях позбавлення волі.
Порушення прав ув‘язнених стали звичними реаліями для харківських тюрем – правозахисники

Приводом говорити про порушення прав ув’язнених став інцидент, який стався 27 травня в Південні виправній колонії №51 в місті Одеса. Там шестеро ув’язнених почали протестувати проти поганих умов утримання. На що адміністрація їм відповіла введенням групи швидкого реагування, яка їх жорстоко побила.

«Така екстремальна ситуація в багатьох колоніях Півдня та Сходу України, – розповів голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, – протягом квітня і травня ми постійно отримували повідомлення про використання так званих «груп швидкого реагування». Які вводяться для того, щоб подавити протестні настрої засуджених, які протестують проти різних, з їх точки зору, зловживань та неправильних дій адміністрацій тих колоній. У відповідь вводяться ці групи швидкого реагування. Це зазвичай бійці в масках чи балаклавах, у повному бойовому спорядженні. Іноді навіть зі службовими собаками. І вони роблять обшуки в цих колоніях, розшукуючи заборонені предмети. І при чому досить часто вони жорстоко б‘ють засуджених».

За його словами, після себе подібні групи залишають повний безлад. Дуже часто вони псують продукти – наприклад, протикаючи консерви та роблячи їх непридатними для подальшого вживання.

«Нам запам‘яталося декілька найбільш виразних порушень, які я пам‘ятаю до сьогодні, – згадувала юристка ХПГ Анна Овдієнко, – перше – це харчування. Всі засуджені казали, що є комахи в крупах, є тухле м‘ясо та риба, які неможливо їсти. Одеса – це приморське місто. Здавалося б, там мала бути свіжа риба. Але їм дають таку, що можна хіба що отруїтися чи їсти свої продукти. А що до своїх, то нам скаржились, що не допускають більшу частину продуктів в посилках. Аргументуючи це тим, що вони не входять список».

Що стосується Харківщини, то тут такі ж самі проблеми. Наприклад, 13 березня поточного року група моніторів ХПГ відвідала Жовтоводську ВК №26, де проходив загальний обшук за участі озброєних людей, чиї обличчя були закритими за балаклавами. З засудженими обійшлися вкрай грубо: їх жорстоко били, закривали очі капюшонами та затикали роти кляпами, принижували. Одинадцять ув‘язнених отримали тілесні ушкодження. При чому, лікарської допомоги вони так і не отримали. Правозахисники припускають, що це робилося задля того, щоб ці травми не можна було б потім  зафіксувати

За словами Анни Овдієнко, грубі порушення прав ув’язнених вона особисто фіксувала в 43-ій Харківській виправній колонії, Холодногірській виправній колонії №18, 100-ій Темнівській виправній колонії та Олексійївській виправній колонії №25. При чому, самі засуджені наскільки залякані, що жодним чином не скаржаться на дії з боку адміністрації. Не скаржаться навіть їх близькі родичі через страх розправи над ув‘язненими.

comments powered by HyperComments