На Харківщині – нові випадки захворювання на кір

П'ятниця, 7 червня 2019, 14:28
Минулого тижня на кір захворіли 156 жителів Харківської області, з яких 117 – жителі обласного центру.
На Харківщині – нові випадки захворювання на кір

Як повідомляє Харківський лабораторний центр, рівень захворюваності на кір в цілому по області розцінюється як високий, епідемічна ситуація – як неблагополучна.

З початку року станом на 05.06.2019 зареєстровано 4169 хворих. Переважна більшість захворілих – дорослі (2884 особи – 69,2%), питома вага дітей – 30,8% (1285 осіб). Діагноз кору підтверджено лабораторно у 335 хворих (8,0%). Госпіталізовано 2759 хворих. Летальні випадки не реєструвались.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Тепер можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти,  які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 30 травня в Україні була 824 521 доза. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зауважте, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, наразі можна ЛИШЕ у комунальних (“державних”) закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Направляти на щеплення можуть сімейні лікарі, терапевти й педіатри. На початку літа приватні медзаклади, лікарі-ФОП, які уклали договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримають вакцини за національним Календарем щеплень, закуплені за кошти держбюджету.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

 

comments powered by HyperComments