«Мова єднає»: В Харкові відзначили День українського суверенітету

Юлія Гуш  |  Середа, 17 липня 2019, 12:48
Зокрема, харків‘яни привітали мовний закон, який в той день набув чинності.
«Мова єднає»: В Харкові відзначили День українського суверенітету

Акція «Мова єднає» відбулася 16 липня поблизу намету «Все для перемоги». Присвячена вона була як Дню суверенітету, так і набуттю чинності нового мовного закону, який на офіційному рівні закріплює статус української як єдиної державної.

«Цей закон регламентує дуже важливі правила, варіанти вживання мови, – розповів фронтмен гурту «Папа Карло» Василь Рябко, – який нарешті ставить крапку на тому, як і де саме має вживатися державна мова. Він так само про те, що держслужбовці мають знати мову, про вживання її в засобах масової інформації. Закон абсолютно не регламентує вживання мови побуті, але він регламентує те, що називається офіційною мовою. І він дуже на часі. Якщо його не скасують, він припинить спекуляції на всіх цих мовних штуках, які відбуваються перед кожними виборами».

За словами музиканта, цей закон треба було прийняти ще в 1991 році. Він вже тоді був на часі, які і декомунізація, і повалення пам‘ятників Леніну. Рябко переконаний, що це все є ланками одного ланцюга.

Під час заходу відбулися виступи музикантів, поетів та літераторів. Вони співали пісень та зачитували вірші українською, а також говорили про значення мови для життя суспільства.

«Українська мова – вона у всіх нас є на генетичному рівні, – зазначила письменниця Юлія Баткіліна, – навіть російськомовні люди, щоб витривати якісь речі, які в них ще бабуся говорила, мають спеціально навчатися. Щоб російська у них була чистою. Вони кажуть, що не знають української мови, не розуміють її, але в когось якесь слівце та й знайдеться. І тому я думаю, що вона об‘єднує нас всіх. Бо ми всі з цієї країни».

За її словами, в української мови зараз немає іншої країни, де б її підтримували. Тому вона завжди на часі.

«Україні потрібна українська мова, – наголосила Баткіліна, – її важливо підтримувати. Адже будь-яка мова, що знаходиться в тіні колоніальної (яка у нас там неподалік), вона має певні проблеми. Проблеми перш за все ринкові та грошові. Тобто, якщо є великий ринок російської мови, всім набагато вигідніше робити продукт російською. Щоб заробити більше грошей. І тому для того, щоб вона стала на ноги, сформувала свій ринок тієї самої літератури та музики, їй потрібно надати підтримку

Харків не був єдиний містом, яке підтримало новий мовний закон. Аналогічні акції пройшли в Одесі, Вінниці, Дніпрі, Херсоні, Житомирі, Івано-Франківську, Сумах, Луцьку, Сумах, Чернігові і не тільки.

comments powered by HyperComments