Тандеми із зрячих та незрячих велосипедистів рушили в подорож Харківщиною

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 2 серпня 2019, 17:38
В Харкові стартувала масштабна акція «Бачу. Можу. Допоможу», в межах якої велосипедисти з різних куточків України подорожують країною.
Тандеми із зрячих та незрячих велосипедистів рушили в подорож Харківщиною

Сьогодні, 2 серпня учасники акції зібралися на площі Свободи. Там вони приготували двомісні велосипеди, які були спеціально обладнані для зрячого та незрячого велосипедистів. В таких тандемах вони і здійснять свій велопробіг.  

«Велопробіг насамперед цікавий тим, що в ньому можуть брати участь як зрячі, так і незрячі, – розповіла Юлія Сачук, співорганізаторка пробігу, – це унікальний велопробіг для України. Ми його проводимо вже вп’яте. Ми проїхали тисячі кілометрів Україною: і Карпатами подорожували, і зі Львова до Одеси, і минулого року їхали з Харкова до Херсона. А перший рік взагалі місяць подорожували. Це така вже традиційна велоподорож Україною».  

Цього року учасники пробігу подорожуватимуть Харківщиною. За п’ять днів вони мають подолати 300 кілометрів дороги. Зокрема, по дорозі велосипедисти планують оглянути всі наявні цікавинки. Загалом, цей проект має підтримати людей з проблемами зору та дати їм можливість подорожувати активно та яскраво.  

«Це дуже серйозна та крута акція, – поділився своїми враженнями Дмитро Крупка, учасник минулорічного пробігу, – по-перше, вона здружує всіх людей. По-друге, вона показує зрячим людям, що незрячі такі ж самі люди. І що для них це так само доступно, що вони все так само вміють, як і інші. Головне показати суспільству, що незрячі люди такі ж самі люди. І що вони можуть так само насолоджуватися життям. Так само вони можуть довести своє право їздити по дорогам України і світу».

Він зізнався, що на велику подорож ще тільки налаштовується. Проте Дмитро не сумнівається в тому, що велосипед – це особливий транспорт, який здатен дарувати особливо яскраві відчуття.  

«Ми от ходимо ногами, – зазначив він – ми  відчуваємо землю. А коли їдеш на велосипеді – то зовсім інше відчуття. Навіть по тій вулиці, якою ми щодня ходимо пішки. На велосипеді зовсім інші відчуття, зовсім по-іншому сприймається. І навіть світ, те, що навколо нас, все сприймаємося по-іншому. Тому це дуже цікаво. Людина, яка не бачить, вона по-іншому сприймає це. Я про себе кажу».  

Акція «Бачу. Можу. Допоможу» була заснована в 2015 році. В її межах учасники вже встигли покататися Заходом, Півднем, Центром України, а також відвідати такі міста, як Львів, Ужгород, Одеса, Івано-Франківськ, Мукачево і не тільки.  
 

 

comments powered by HyperComments