Музейники Харківщини обмінювалися досвідом нових форм музейної діяльності з сумськими та полтавськими колегами

Неділя, 11 серпня 2019, 13:08
За підтримки Харківської обласної ради триває проєкт «Азимут культурного розвитку», який ставить за мету допомогти історико-краєзнавчим музеям області переосмислити свою місію та цінності, знайти нові форми презентації експонатів, розширити виставкову діяльність та налагодити комунікації з широкою громадськістю.
Музейники Харківщини обмінювалися досвідом нових форм музейної діяльності з  сумськими та полтавськими колегами

Завдяки цьому в подальшому культурні установи зможуть створити власний впізнаваний бренд й розробити унікальну стратегію розвитку, що в свою чергу, стимулюватиме  розвиток громад та збільшити туристичний потенціалу регіону, повідомили у прес-службі облради.

Важливими заходами проєкту стали навчальні поїздки музейників Харківщини до Опішні Полтавської області та Тростянця Сумської області, де працюють унікальні музеї, що сьогодні стали прикладами успішної взаємодії музейних закладів з місцевими радами.

Головним культурним осередком Тростянця став «Музейно-виставковий центр «Тростянецький». Спочатку комплекс складався лише із Панської садиби XVIII сторіччя «цукорного короля» Леопольда Кеніга, але згодом до складу комплексу увійшли також Краєзнавчий музей й незвичайний Музей шоколаду. Об’єднання музеїв стало зручним для відвідувачів, а також  економічно вигідним і ефективним з точки зору організації екскурсійної та господарської діяльності для музейників. Наразі музейний комплекс «Тростянецький» користується великим попитом: за півроку заклад відвідало понад 40 тисяч відвідувачів.  Міська влада сприяла  популяризації музейного комплексу та створила умови для його перетворення на справжній мультикультурний хаб.

«Такої огранки наше місто отримало за останні декілька років, – зазначає директорка Музейно-виставкового центру «Тростянецький» Світлана Овчаренко. – Цьому сприяв наш міський голова. Це спільна щоденна робота музею, міської ради і відділу культуру. Ми співпрацюємо всі разом. Не стоїмо на місці, рухаємося в напрямку розвитку нашого краю. Плануємо культурні заходи. Міська влада багато робить для залучення коштів на реалізацію культурних заходів. Велика робота проводиться з підготовки грантових проєктів. У квітні було підготовлено 35 проєктів за різними напрямками».

Успіх музею пожвавив розвиток й інших культурних напрямків у Тростянці. Наразі місто називає себе «фестивальною столицею Східної України». Щороку в Тростянці на території схожої на фортецю садиби Круглий двір проходять три фестивалю – фестиваль-конкурс класичної музики «Чайковський fest», фестиваль історичної реконструкції «Стара Фортеця» та масштабний рок-фестиваль «Схід-Рок». Ще один захід – спортивний «Нескучний Велоfest» – відбувається на території дендропарку.

Напередодні музейники також побували в Національному музеї-заповіднику українського гончарства у селищі Опішному Полтавської області, навколо якого сгуртувалися об’єкти гончарної спадщини України.

Музей гончарства в Опішному – ще один вдалий приклад розвитку громади через культуру. Завдяки зусиллям місцевих музейників та сприянню місцевої влади Опішне сьогодні є центром гончарства України, а музей отримав статус Національного. Наразі заклад налічує понад 35 тис. керамічних витворів мистецтва – це найбільша в Україні колекція творів народних майстрів-гончарів та художників.

Музей налагодив зв’язки з кращими музеями США та Західної Європи, регулярно організовує симпозіуми гончарства та є Всеукраїнським центром дослідження та збереження гончарної спадщини. Розвиток музею став стимулом для проведення в селищі тематичних розважальних заходів. Щорічно в Опішному проходить національний гончарний фестиваль «Здвиг», конкурс гончарського бодіпейнтінгу, ковальський фестиваль «ВакулаФест» та інші тематичні активності. Подібні заходи приваблюють в регіон туристів та створюють гарний мікроклімат для інвесторів.

Обидва музеї є успішними практиками співпраці культурних установ із органами місцевого самоврядування. Поїздки на Сумщину та Полтавщину надихнуло музейників Харківщини розвивати свої заклади й таким чином покращувати імідж своїх рідних міст.

Учасники проекту отримали підтвердження ефективності співпраці з місцевою владою та громадськістю задля популяризації музеїв та створення позитивного іміджу населених пунктів, де вони розташовані.

Тростянець та Опішне є чудовими прикладами не тільки для музейників, але й стимулами для всіх місцевих рад  для  створення цікавих  музеїв, які стануть центрами розвитку громад. У свою чергу Харківська обласна рада відкрита до співпраці з музеями області.

Довідка. Проєкт «Азимут культурного розвитку – переможець Грантового конкурсу Українського культурного фонду в номінації «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти», що реалізується Харківським історичним музеєм ім. М.Ф. Сумцова

comments powered by HyperComments